A globalizáció rögös útján avagy az IFRS 16-ra történő átállás - Végh Viviána Anna
Témám aktualitását az adja, hogy a standardok álladóan megújulnak, így a vállalatoknak folya-matosan készen kell állniuk újabb és újabb változások elfogadására és a tevékenységükbe tör-ténő beépítésére. Dolgozatomban először egy általános helyzetképet nyújtok – számos szakirodalom és interne-tes forrás segítségével - a jelenlegi irányadó nemzetközi számviteli rendszerekről. Röviden be-mutatom az IAS 17-et, illetve, hogy miért volt szükséges a lízing standard aktualizálása, majd ismertetem az új standard lényegét, felépítését, a legfőbb változásokat, valamint könyvviteli elszámolását. Tanulmányom második felében pedig esettanulmány keretében prezentálom két külföldi cég magyarországi leányvállalatával készített interjúm segítségével, hogy hogyan zaj-lik a gyakorlatban az átállás, milyen előnyök vagy hátrányok származnak az IFRS 16 alkalma-zásából.