Az alapjövedelem koncepciójának bemutatása – Megvalósításának lehetősége Magyarországon - Macher Dávid
Az alapjövedelem gondolata már a XVIII. században megjelent Thomas Paine röpiratában1, mégsem vált egy elterjedt gazdaságpolitikai eszközzé. Mindössze egy ország alkalmazza a feltétel nélküli alapjövedelmet. Egyedül az USA-ban, Alaszka államban létezik a feltétel nélküli alapjövedelem. Napjainkban viszont ez a téma előtérbe került és a médiában is egyre több figyelmet kap. Jelenleg is több országban tesztelik az alapjövedelem hatékonyságát, illetve néhány éve Svájcban népszavazást is tartottak a bevezetéséről. Továbbá zajlik egy aláírásgyűjtés2 az Európai Unió (továbbiakban: EU) weboldalán, amelynek célja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének előkészítése az EU országaiban. A koronavírussal kapcsolatban több ország is alkalmazott olyan állami transzfereket, melyek hasonlítanak az alapjövedelemhez. Magyarországon szintén több javaslat készült már a bevezetésére, ugyanakkor ezen javaslatok között van olyan, amely csak részben valósítja meg az alapjövedelmet.