Felelős befektetések a mérlegen - Tóth Máté
A gazdaság mechanizmusa szoros összefüggésben áll az utóbbi években tapasztalt drasztikus környezeti változásokkal, klímavészhelyzettel. Míg az ENSZ a világ vezetőhatalmai, országai számára tűzött ki feladatokat (Fenntartható fejlődési célok – SDGs) nemzetközi szinten, addig az egyén dimenziójának aktivizálódása, valamint a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) nélkülözhetetlen a környezeti károk helyrehozásának, illetve helyzetük romlásának megállításához. A pénzügyi szolgáltató szektor, ezen belül is a bankrendszer stratégiai kihívásai közé tartozik a digitális transzformáció, illetve a fenntartható és felelős szemlélet jegyében működtetett üzleti modell, amelynél fontosak a profiton túli társadalmi és környezeti kihatások is. A zöld finanszírozás gondolatisága a pénzügyi szolgáltatásokat egyre jobban áthatja, a nemzetközi trendek is abba az irányba mutatnak, hogy mind a tőkepiac, mind a banki és biztosítói termékportfóliók kizöldülnek. Az elmúlt években a magyar lakossági ügyfelek számára a bankok felelős befektetési hozamok realizálásának lehetőségét kínálták olyan befektetésekkel, melyek a pénzügyi kritériumokon túl erős környezeti, társadalmi és igazgatási elkötelezettséggel rendelkeznek (ESG – Environment, Social, Governance: környezeti, társadalmi, vállalatirányítási keretrendszer).