Gyorskölcsönök kontra banki személyi kölcsönök - Vizi Tímea
Dolgozatom témájául a Gyorskölcsönök kontra banki személyi kölcsönöket választottam, mivel ezen hitelintézetek folyamatos reklámtevékenysége miatt nap mint nap szembe találkozunk a különböző hitelkonstrukciók ajánlataival. Ezek alapján vetődött fel bennem a kérdés, hogy a banki és nem banki személyi kölcsönök milyen közös sajátosságokat mutatnak, valamint milyen eltérések tapasztalhatók árazási, kölcsönigénylési és törlesztési jellemzőikben. Dolgozatom első fejezetében a nemzetközi lakossági hitelfelvételi trendeket mutatom be, mely során kitérek az Amerikai Egyesült Államok, valamint Németország hitelezési helyzetére, majd Magyarország hitelfelvétellel kapcsolatos statisztikáját ismertetem. Ezt követően a hazai hitelezési rendszer felépítését és működését szemléltetem elméleti síkon, belefoglalva annak legjelentősebb fogalmait és meghatározó összefüggéseit. A dolgozat nagy részét képezi a banki személyi kölcsönök témakör, melyben elsőként a hazai bankok személyi kölcsöneinek termékkínálati palettáját részletezem, árazásuk bemutatásával. Emellett a hiteligénylés folyamatának lépcsőfokait szemléltetem, a magyar bankrendszer sajátosságainak ötvözésével, valamint a hitelintézetek marketing oldalára is kitérek. A következő nagy fejezet a gyorskölcsönök ismertetését tartalmazza, ahol a banki személyi kölcsönöket bemutató rész tematikájához hasonlóan elsőként a gyorskölcsönök termékkínálatát és árazását, továbbá a kölcsönigénylés folyamatát és ezen hitelintézetek termék kommunikációját taglalom. Dolgozatom zárásaként először az általam összehasonlított hitelintézetek személyi kölcsöneinek tulajdonságait elemzem, ezt követően online felületen végzett kutatásom célját, módszertanát és eredményeit mutatom be.