A mobilbankolás észlelt kockázatainak nyomában - Balázs Bence Ferenc
Napjaink rohanó, globalizált világában a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, valamint a „Big Data” jelenség kiemelt hatással van mind az ügyfelekre, mind a bankokra, csakúgy mint a többi szolgáltató szektorban tevékenykedő vállalkozásra. A piaci trendek is azt igazolják, hogy egyre többen intézik a banki ügyleteiket az online térben, valamint mobil applikáción keresztül. Ezáltal az emberek egyrészt sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudják intézni a pénzügyeiket, másrészt viszont számos veszélynek, kockázatnak is ki vannak téve, amelyek köre folyamatosan bővül. Manapság egyre többször hallunk arról, hogy a hekkerek, kiberbűnözők „árnyékként” a nyomunkban vannak, hogy hozzáférjenek a személyes és egyéb adatainkhoz, s a tudtunk nélkül csalásokat hajtsanak végre az online térben. A Magyar Nemzeti Bank Fintech és digitalizációs jelentésében is megerősíti, hogy a digitális pénzügyi szolgáltatások növekvő igénybevételével párhuzamosan a pénzügyi intézmények és ügyfeleik kibertámadásoknak való kitettsége is emelkedik. Emiatt a bankok tehát óriási kihívás előtt állnak, hogy egyrészt meg tudjanak felelni az ügyfelek elvárásainak és a 21. század kihívásainak, másrészt viszont az erősödő veszélyek elhárítására, a kockázatok minimálisra szorítására és a bizalom magas fenntartására is törekedniük kell.