a ZalaZONE innovációs ökoszisztéma fenntarthatóságának vizsgálata - Csikós Fanni
Napjainkban az emberiség óriási kihívással néz szembe, mivel az éghajlatváltozás és a környezetre gyakorolt negatív hatások az egész bolygót érintik. A Föld jelenleg a környezeti válság és a klímaváltozás korszakával néz szembe. Ehhez azonnali és hatékony válaszra van szükség annak érdekében, hogy a környezeti egyensúly hiányhoz kapcsolódó negatív következményeket legalább mérsékeljük vagy enyhítsük. A negyedik ipari forradalom a versenyképesség és a növekedés mozgatórugóinak megváltoztatásával átalakítja a gazdasági környezetet. Egy cégnek radikális, szisztematikus és holisztikus megközelítésre van szüksége az üzleti gyakorlatokkal kapcsolatban, hogy versenyezzen a gazdasági, környezeti és társadalmi kihívásokkal. Ez nyomást gyakorolt a vállalkozásokra, hogy modelleiket a fenntartható innovációval kössék össze. Az üzleti modell (BM=Business Model), az üzleti modell innováció (BMI = Business Model Innovation) és a fenntartható üzleti modell innováció (SBMI = Sustainable Business Model Innovation) kifejezések a szakirodalomban elsősorban az Ipar 4.0-ra és a megvalósításra, valamint a körkörös gazdaságra terjedtek ki. (Jawaria, et al., 2020) Manapság a fenntarthatóság jelentős szerepet kap a gazdaságban, illetve a környezetvédelem szempontjából is. A jelenleg Magyarországon kialakuló Science Park ökoszisztémák közül az egyik Zalaegerszegen valósul meg. Ennek kapcsán a Science Parkok fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartó kialakításának témája nagyon aktuális jelenleg Magyarországon, főként Zalaegerszegen. A téma újdonságtartalma nagyon sok lehetőséget kínál és könnyen összekapcsolható a fenntarthatóság területével. Első TDK témám kidolgozásában erős motivációt ad, hogy a ZalaZONE ökoszisztéma részeként a Pannon Fejlesztési Alapítványnál dolgozom, mint duális hallgató, ezért testközelből szemlélhetem a helyi fejlődési irányokat. A kutatásom során elvárt eredmények hozzájárulnak egy fenntartható innovációs ökoszisztéma modell kialakításához és adaptálásához, majdani használatához, gyakorlati hasznosításához.