A kevesebb néha több? - Jóna Rozina
Pályamunkámban részletesen ismertetem a négynapos munkahét előzményeit, és kitekintést teszek a hazai és nemzetközi gyakorlatra is. Több oldalról körbejárom a négynapos munkahét kérdéskörét, így elemzem a jogi szabályozást, bemutatom az elméleti közgazdaságtani megközelítéseket, majd az egyes stakeholderek nézőpontjából vizsgálódok, és kitérek a makrogazdasági hatásokra is. Kutatásom legfőbb célja, hogy megvizsgáljam, hogy mekkora a realitása annak, hogy Magyarországon szélesebb körben bevezetésre kerüljön a közeljövőben a négynapos munkahét. Szigetszerű vagy általános gyakorlat lehet-e ez a megoldás? A bevezetés potenciális előnyeit és hátrányait is górcső alá veszem, valamint a különböző generációk álláspontját is felmérem e kérdéskörben. Mindezek felderítéséhez kvantitatív módszerrel online kérdőíves megkérdezést alkalmazok a magyar lakosság körében. Dolgozatom eredményeképpen azt várom, hogy sikerül megállapítani, hogy az átlag magyar állampolgárt mennyire foglalkoztatja a négynapos munkahét bevezetésének a kérdése. Kutatásomban feltárom, hogy a közvélemény mit tart ezen munkarend előnyeinek és hátrányainak. Pályamunkám végén megfogalmazom saját véleményemet is a négynapos munkahét bevezetésével kapcsolatosan.