Fenntartható-e az e-sport? - Bella Dániel
A fenntarthatóság kérdése a XXI. század egyik legnagyobb kihívása. A fenntartható fejlődés tulajdonképpen az élet minden területén megjelenik, legyen szó gazdaságról, a felsőoktatásról, a sportról, vagy akár az információs technológiáról. Korábbi tapasztalataim (Bella, Németh, Dancs, 2021) valamint a szakirodalmak azt mutatják, hogy egy-egy sportrendezvény fenntarthatósága csak a bizonyos pillérek – gazdasági, társadalmi, környezeti – vonatkozásában valósul meg (Müller és mtsai, 2020). A fenntarthatóság azonban csak abban az esetben értelmezhető, ha mind a három aspektusát együttesen értékeljük. Az információs technológia fejlődésével, a digitalizációval, valamint az okoseszközök terjedésével egyre népszerűbbé váltak az elektronikus sportok is, amely a sport világát is drasztikus mértékben érinti. Jelen pályamunkában az e-sport fenntarthatóságával foglalkozom, kiemelt figyelmet fordítva a gazdasági vonatkozású aspektusaira. Ennek hátterében az áll, hogy az online játékok, streaming, gaming, valamint az e-sport az elmúlt közel két évtizedben rohamos fejlődésen ment keresztül, hatalmas iparággá vált (Szabella, 2018). Kutatásomban a szakirodalomelemzés módszerét használtam, illetve kvalitatív mérés előkészítéséhez interjú kérdéseket állítottam össze, hogy a hazai e-sport élet jelentős szereplőivel a kutatás 2. fázisában elkészítsem azt. Az eredmények azt mutatják, hogy az e-sportban jelentős potenciál van és a fenntarthatóság nem csak a hagyományos sportban, hanem az e-sportban is kiemelt fontossággal bír.