Jó business a home office? - Havranek Evelin
A kutatás a távmunka, ezen belül fókuszba helyezve a home office alkalmazásának milyenségét, minőségét, gyakorlati megvalósítását, következményeit és jövőjét vizsgálja elsődlegesen Magyarország területén a Covid-19 járványt közvetlenül megelőzően, annak időszaka alatt és azt követően. A téma vizsgálatának aktualitását az adja, hogy a 2019-ben megjelent Covid-19 járvány az egész világon megváltoztatta a foglalkoztatás és munkavállalás eddig kőbevésett aranyszabályként értelmezett formáját. Szerte a világon elkezdték kiemelt módon alkalmazni a távmunkán belüli úgynevezett home office metódusát, ahol a munkavállalók az online tér adta lehetőségeket kihasználva otthonukból végezhették és végezhetik el munkájukat. Bár a járványhelyzet csillapodott, ennek ellenére a tendenciák azt mutatják, hogy továbbra is népszerű ez a forma az egész világon, így Magyarországon is. Kutatásunk fő célja a távmunkán belüli home office jelenségének vizsgálata, hatásainak felmérése hazánkban. A kutatás arra világít rá, hogy a járvány által bekövetkezett munkaerőpiaci változások milyen sajátosságokkal bírnak kvalitatív és kvantitatív szempontból két aspektusból (munkaadó, munkavállaló) is nézve, továbbá mennyire mutatkoznak tartósnak és milyen hatással lehetnek a foglalkoztatás jövőjére.