A csomagolás jövője, avagy létezik-e jövő a hagyományos csomagolások számára? - Jónás Réka
TDK kutatásom témájának a napjainkban nagyon felkapott témát választottam, ami a csomagolások időszerűségén alapszik. Van-e jövője, avagy kiveszőben vannak-e a hagyományos csomagolások? Valamint arra is kíváncsi voltam, hogy a csomagolások jövője esetén a gazdasági, avagy a fenntarthatósági szempontok kerülnek előtérbe? Különböző szempontok alapján vizsgáltam a csomagolások tulajdonságait, köztük kiemelt módon a marketing szempontokat is. A marketing szempontok vizsgálatakor, nagyon érdekes eredményeket kaptam a csomagolásokkal kapcsolatba hozható befolyásolhatóságra a vásárlók esetén. Kvantitatív és kvalitatív módszereket is alkalmaztam kutatásom során, amiben minden korosztály véleményére kíváncsi voltam. Amellett, hogy létezik-e jövő a csomagolások számára, érdeklődöm afelé is, hogy miért is szükségesek és milyen igényeket elégít ki egy-egy csomagolóanyag? Mi az, ami miatt annyira ragaszkodunk hozzá, akkor is amikor tisztában vagyunk vele, hogy mennyire haszontalan sok esetben és emellett nem is fenntartható? Fontosnak tartom, hogy olyan témákkal foglalkozzunk, ami a mindennapi életben előnyünkre vállhat, egyre gyakrabban találjuk magunkat szemben a környezetszennyezés káros hatásaival, amihez a csomagolóanyagok felelőtlen használata sem segít hozzá. Ezért is kerestem olyan témát, ami napjainkban nagyon aktuális, de még sincs rá elegendő hangsúly fektetve. A közösségi médiában, tv-ben, plakátokon egyre többet hallunk a fenntarthatóságról, melynek része a csomagolás hatékony használata is. A környezetvédelem kapcsán rengeteg kérdés felmerülhet azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne a csomagolóanyagok mennyiségét csökkenteni, kivonni mindennapjainkból? Elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, azonban, ha jobban belegondolunk, rengeteg csomagolóanyagot használunk nap mint nap és legtöbb esetben csak megszokásból, teljesen feleslegesen. Ezek a számok könnyen redukálhatóak lehetnének, ha mindenki kicsivel jobban odafigyelne a mindennapokban, valamint a jelenleg egyre felkapottabb alternatívákat használná.