Teljesítményértékelési-, és motivációs rendszer a ZalaZONE Gyakornoki Program esetében - Odonics Alexandra
A szakdolgozatom tárgya a munkavállalók teljesítményértékelése és ösztönzése, jutalmazása. A dolgozatom címe a Teljesítményértékelési-, és motivációs rendszer a ZalaZONE Gyakornoki Program esetében. A teljesítményértékelési- és motivációs rendszer a mai világban kiemelkedően fontos szerepet játszik minden vállalat és intézmény életében. Nagy befolyással van a fluktuációra, a jövedelmezőségre, a vállalati kultúrára, növeli a cég hatékonyságát, hiszen az egyéni és a vállalati stratégiai célkitűzések ezáltal összekapcsolódnak. Az egyetemen duális képzésben veszek részt és a ZalaZONE Ipari Park Zrt. a duális gyakorlati helyem. A HR-es munkáját segítem a vállalatnál és mivel érzékeltük, hogy a teljesítményértékelési- és a motivációs rendszer megújítása szükséges, így indokoltnak találtam ezt a témát választani. A kutatási témám célja volt rávilágítani a teljesítményértékelési rendszer fontosságára, melynek során megvizsgáltam a különböző módszereket, utána pedig javaslatokat tettem a ZalaZONE Ipari Park Zrt.-nél az újításokra, hogy a későbbiekben a munkahelyemen is átgondolásra kerülhessenek a dolgozatomban megfogalmazott következtetések. Szerettem volna bebizonyítani, hogy egy stabil teljesítményértékelési rendszer növeli a vállalatunk versenyképességét. Továbbá ez alapján egy motivációs rendszer akciótervének javaslatát is felállítottam, melyet a későbbiekben szintén fel tudnának használni a munkavállalók teljesítményének növeléséhez és fejlődésük ösztönzésére. A kutatási kérdéseim a következők voltak: Mi is az a Teljesítményértékelési- és motivációs rendszer és miért fontos? Hatékonyabbak-e azok a vállalatok, amelyeknek stabil teljesítményértékelési- és motivációs rendszerük van? Szükség van-e az újításra a ZalaZONE Ipari Park Zrt.-nél? Melyik módszer a legideálisabb a vállalat számára? Hogyan kapcsolódhat a vállalati stratégiához? Mit jelent a munkavállalóknak az érték fogalma egy munkahelyi környezetben és ehhez milyen módon járul hozzá? Milyen juttatás/ kompenzáció/ eszköz jelentene számukra motivációt, amely ösztönzőleg hatna rájuk egy jobb eredmény elérése érdekében a munkahelyen? Milyen javaslatokat tennék az újragondoláshoz? Kvalitatív vizsgálati módszert alkalmaztam, mivel mélyebb betekintést akartam nyerni a témában. Főleg a minőségi adatokra voltam kíváncsi a témával kapcsolatban, és a kutatásomban viszonylag kevesebb ember vett részt. A módszer, amit alkalmaztam az az online kérdőív és az interjú volt. A ZalaZONE Ipari Park Zrt. duális képzésben részt vevő munkavállalóit kérdeztem meg a teljesítményértékelési és motivációs témában. Főként arra voltam kíváncsi, hogy milyennek értékelik a jelenlegi rendszert, mit változtatnának rajta, illetve, hogy melyek azok a motivációs eszközök melyek őket a legjobban ösztönzik. Az interjút a gyakornoki program Program koordinátorával készítettem el, akit szintén ebben a témában kérdeztem meg, kíváncsi voltam az ő meglátásaira és javaslataira a teljesítményértékeléssel és motivációval kapcsolatosan. Összegzésként tehát láthatóvá vált, hogy a stabil és hatékony teljesítményértékelési rendszerek, a motivációs tényezők és a fejlesztő coaching szemlélet kulcsfontosságúak mind a munkavállalók jelenlegi teljesítményének növelésében, mind a jövőbeli eredményességük előmozdításában. A kutatásból levont eredmények alapján a ZalaZONE Gyakornoki Program sikeresen működik és további lehetőségeket rejt a fejlődés és innováció terén. A programnak lehetősége van finomhangolni és optimalizálni a teljesítményértékelési- és motivációs rendszerét, amely hosszú távú előnyöket hozhat mind a résztvevők, mind pedig a vállalat számára. Az eredmények alapján látjuk, hogy a megfelelően kialakított és fenntartható rendszerek jelentős hatást gyakorolhatnak a vállalati eredményességre és a munkavállalók teljesítményére, ezáltal elősegítve a vállalat hosszú távú sikereit.