Az MBH Bank Nyrt. relatív és diszkontált pénzáramlás alapú értékelése - Kővári Regina
A szakdolgozatom témájának a vállalatértékelést választottam, azon belül is a bankok értékelését. Kezdetben bemutatásra kerül a vállalatértékelés négy alaptípusa Aswath Damodaran megközelítése alapján. A négy módszer közül a relatív, illetve a diszkont pénzáramlás alapú értékelés kerül részletesebb ismertetésre, ugyanis ezen eljárások alapján valósul meg az MBH Bank Nyrt értékelése is. A továbbiakban térek ki a magyar gazdasági helyzet, illetve a magyarországi bankszektor helyzetének elemzésére. Ezekre azért van szükség, mivel az elmúlt 5 évben számos olyan problémával kellett szembenézni, amelyek nagyban befolyásolták az egész gazdasági szektor működését. Ilyenek voltak például a koronavírus járvány kitörése, amelynek hatására a gazdasági teljesítmény világszerte csökkenésnek indult, illetve az orosz-ukrán háború kitörése, ami még inkább növelte a már emelkedő inflációs környezetet. Ezen problémák javítására a Kormány, illetve a Magyar Nemzeti Bank számos intézkedést hozott, amelyek szintén ismertetésre kerülnek. A bankszertor helyzetének bemutatása esetén kitérek arra, hogy Magyarországon milyen bankrendszer működik, illetve ezen kívül ismertetésre kerül a magyar bankszektor eszközállományának megoszlása a bankszektor szereplői által. Ezután következik a banki értékelés, amelynek megkezdése előtt szükség van a bankok sajátosságainak bemutatására, ugyanis a vállalatokhoz képest a bankok más szabályozás szerint működnek. Az első legfontosabb különbség, hogy a banki mérleg teljesen máshogy viselkedik, mint egy vállalkozás esetében, ugyanis a hitelállományt más szempont szerint kell értelmezni. A második, hogy a bankoknak eltérőek a bevételi forrásaik és kiadási költségeik, ugyanis előbbi esetében főleg kamat- és díjbevételekről beszélhetünk, míg utóbbi esetén az általános működési költségek mellett megjelenik egy speciális költség, ami a követelések értékvesztése. Ezek ismertetését követően térek rá az MBH Bank Nyrt. értékelésére, amely a bank bemutatásával kezdődik. Az első értékelési módszer a relatív értékelés volt, amely esetén meghatározásra került egy összehasonlítható csoport, amelynek tagjai közé olyan bankok kerültek kiválasztásra, amik az MBH bank mellett szintén Magyarországon megtalálhatók, illetve, amelyek a régió országaiban működnek. A konkrét értékelés a P/E, illetve a P/BV mutató segítségével valósult meg. A másik értékelési módszer a diszkontált pénzáramlás alapú értékelés, amelyen belül a vállalati szabad pénzáramlás (FCFF) került felhasználásra. Az értékelés során számos feltételezéssel és módosításokkal kellett élni, például a növekedési ütem tekintetében. A számolás során 5 évre előre került megbecslésre a pénzáramlás, majd ennek lezárására egy maradványérték került kiszámításra. Ezen értékek jelenértékének összege adja a vállalati értéket. Az értékelések során jelentős eltérések tapasztalhatók, amely abból adódhat, hogy a diszkontált pénzáramlás kevésbe veszi figyelembe a piaci információkat a relatív értékeléssel szemben. További ok lehet még, hogy az értékelés külső szemszögből került meghatározásra, számos olyan tényező figyelembevétele nélkül, amelyek befolyásolhatják a vállalati érték alakulását.