A Z.E.H. Energetikai és Építőipari Kft. beszámolójából nyerhető információk és azok felhasználási területei, különös tekintettel a számviteli politika és a vállalati gazdasági folyamatok kapcsolatára - Pirosné Csík Julianna
Szakdolgozatomban a Z.E.H. Energetikai és Építőipari Kft.-t vettem górcső alá, a számomra átadott beszámolók, számvitel politika és szabályzatok alapján. Kézen fekvő volt, hogy ezt a vállalkozást választom, mivel a szakmai gyakorlatomat is itt töltöttem. A vizsgálat során a 2018-as évtől a 2022-es évig bezárólag elemeztem a vállalkozás anyagi és pénzügyi helyzetét. A dolgozatomat a vállalkozás bemutatásával kezdtem, melyben röviden leírtam, hogy mikor és hogyan kezdték meg tevékenységüket, és mostanra meddig nőtték ki magukat. Ezt követően a számvitelről szóló 200.évi törvény alapvető részeit fejtettem kis, hogy melyek elengedhetetlen információk egy vállalkozás működése során, és mik azok, amiket a beszámolóban szerepeltetni kell. Rövid bemutatást készítettem a német számviteli rendszerbe amiatt, hogy a vállalkozásnak van egy német nemzetiségű partnere, a SIMONA vállalat. A számviteli törvény további részleteinek ismertetése után következett a számvitel politika bemutatása általánosságban, majd ezt követően a Z.E.H. Energetikai és Építőipari Kft. egyedi számvitel politikája. Majd a sort követve érkezett az értékcsökkenés bemutatása és a mérlegelemzés. A mérlegelemzés bekezdésen belül részleteztem, hogy mi az elemzés fogalma, mi a gazdasági elemzés célja, mit lehet elérni ez által. Majd következtek a különböző pénzügyi és vagyoni mutatók, amelyekkel részletes képet kaphatunk egy vállalkozás pénzügyi és vagyoni helyzetéről. A pénzügyi helyzetelemzést az adósságállomány részarányával kezdtem, majd ezután tértem át a saját tőke részarányára, és végül az adósságállomány fedezettségére. Ezen három mutatószám röviden bemutatja egy vállalkozás pénzügyi helyzetét, hogy milyen arányban oszlik meg a saját tőke és az adósságállomány. A vagyoni helyzet átfogó elemzése során van lehetőségünk az egyes mérleg sorok összehasonlítására, hogy milyen viszonyban állnak egymással, ilyen például a forgóeszközök aránya az eszközökön belül, vagy a befektetett eszközök aránya az összes eszközön belül. De lehet az eszközök sorait hasonlítani a források soraihoz is, ilyen például a forgóeszközök aránya a rövid lejáratú kötelezettségekhez képest. A végére pedig az eredmény kimutatást hagytam, ahol részleteztem minden szükséges alapelvet, ami alapján össze lehet állítani eredményesen ezt.