Gép-, és berendezésgyártó cég tevékenységének átfogó gazdasági elemzése az éves beszámolók alapján - Nadrai Réka
Dolgozatom egy termelő vállalkozás átfogó gazdasági elemzéséről szól. A vizsgálat alapjául gép, - és berendezésgyártó leánycéget választottam, melyet 5 évnyi beszámoló segítségével elemeztem ki vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzet szempontjából. Az elméleti háttér áttekintése során, melyhez ötféle szakirodalmat használtam fel megállapítottam, hogy egy vállalkozás szempontjából az elemzés nagy jelentőséggel bír, hiszen mind a tulajdonosoknak, mind a külső befektetőknek és szemlélőknek valós képet mutat a vállalkozás helyzetéről. A dolgozatom célja bemutatni és megismertetni, hogy különböző mutatószámok segítségével és csupán a beszámoló adatai alapján, milyen következtetéseket és összefüggéseket lehet levonni egy adott vállalkozásról, illetve szemléltetni azt, hogy egy termelő cég milyen változásokon megy keresztül az évek folyamán. Mérlegelemzés során külön az eszközök és külön a források összetételét vizsgáltam. Az eszközszerkezeti mutatók segítségével megállapítottam, hogy az aktívákon belül a befektetett eszközök szerepelnek a legnagyobb mértékben köszönhetően az ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok és a műszaki gépek birtoklása miatt, illetve azt, hogy a vállalkozás követeléseinek nagy része kapcsolt vállalkozásokkal szembeni követelésekből áll. Forrás oldalon megvizsgáltam a kötelezettségek összetételét ahol rövid lejáratú kötelezettségek szerepelnek nagyrészt, mely rövid lejáratú hitelekből, szállítókkal szembeni kötelezettségekből, illetve nagyrészt kapcsolt vállalkozásokkal szembeni kötelezettségekből áll, annak köszönhetően, hogy leányvállalatként működik. A vagyoni helyzetét horizontális, illetve tőkeszerkezeti mutatók használatával elemeztem, mely során arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalkozás pénzügyi helyzete egyre stabilabbá válik, mivel törleszteni tudja a fennálló tartozásait. Az eredménykimutatás elemzésének alapjául szolgáltak az árbevétel arányos és tőkearányos jövedelmezőségi mutatók. A pénzügyi mutatóknál bemutatásra kerültek a likviditási, tőkeáttételi és a további jövedelmezőségi mutatók, ahol az utóbbi kettőnél látható az évről évre történő pozitív változás, azonban a fizetőképesség szempontjából változásokra szorul. Végezetül elkészítettem a négyfokozatú likviditási mérlegét mely során megállapítottam, hogy a vállalkozás likviditási problémákkal küzd. A komplex elemzés során levont következtetések alapján a javaslatom a cég számára, hogy alkalmazza és bővítse ki a mutatószámokat, illetve a likviditási mérleget éves szinten készítse el, hogy tevékenységéről még valósabb és átláthatóbb képet kapjon.