"Make or Buy" döntés a MAM-Hungária Kft.-nél - Németh Dorottya Mária
Záródolgozatomban a vállalatoknál folyamatosan ismétlődő kérdést vizsgáltam a „make or buy”-t. A „Gyártani vagy Vásárolni” kérdésre adott választ sokszor a gazdasági környezet, a vállalat életkora, pénzügyi helyzete és nem utolsó sorban a beszerzési terület fejlettségi szintje határozza meg. Ezen logisztikai terület típusainak és feladatainak néztem utána, azért, hogy a „make or buy” témát a kezdeti lépésektől kezdve be tudjam mutatni.  A vaskeresztesi MAM-Hungária Kft.-nél töltött gyakorlati időm alatt a cég pont egy ilyen „make or buy” típusú projektet zárt le sikeresen. Látva az új, működő beruházást, kezdtem el érdeklődni, hogyan is jutott el a vállalat eddig, milyen előkészítéseket, döntéseket kellett meghoznia ahhoz, hogy az üveg cumisüveg festése a vaskeresztesi gyárban megoldható legyen. A záródolgozatomban sorra vettem azokat a tényezőket, amelyeket egy vállalkozásnak meg kell vizsgálnia ahhoz, hogy el tudja dönteni, hogy a számára szükséges terméket, folyamatot megvásárolja-e egy külső partnertől vagy saját maga állítsa elő. A dolgozatom első részében bemutattam a vállalatot, és az insourcing folyamatot előidéző kiinduló állapotot, továbbá a „make or buy” előnyeit és hátrányait is ismertettem. A második részben foglalkoztam a döntési szempontokkal.  A vaskeresztesi példán keresztül bemutattam mindazokat a tényezőket – adatokkal alátámasztva -, hogy olyan egyszerű ok, mint például a minőség, határidő, hogyan hatott a döntési folyamatra. A beruházáshoz kapcsolódó információkat és az adatokat a projektcsapat tagjaitól gyűjtöttem össze. A gyűjtőmunkák során megismertem a vállalat működését és egy komplex képet kaptam a döntési mechanizmusairól. A gyakorlati időm alatt már szériában gyártották az üveg cumisüvegeket az új beruházás segítségével. A dolgozatom végén ismertettem a jelenlegi helyzetet és a vállalatnál már kivitelezés alatt lévő továbbfejlesztési tervekről is írtam. Végezetül javaslatot tettem egy eddig nem megoldott probléma megoldására, egy szubjektív döntés kiküszöbölésére, amely a számításaim szerint majdnem 4 év alatt térül meg, ha csak az üveg cumisüveg festése esetében használják. Pénzügyi számviteles hallgatóként javaslatot tettem még egy a vállalat jövőbeni beruházásainál is felhasználható pénzügyi megoldásra.