A jövő intelligenciája - Orbán Réka
A mesterséges intelligencia (a továbbiakban: MI) az elmúlt években rendkívüli ütemben fejlődött, alapvetően átalakítva számos iparágat és a mindennapi életet. A technológia potenciálja és a vele járó kihívások egyaránt komoly figyelmet érdemelnek. Dolgozatom egy átfogó képet nyújt a mesterséges intelligencia fejlődéséről, típusairól, alkalmazási területeiről, valamint a kapcsolódó etikai és társadalmi kérdésekről. Az MI jelentős hatást gyakorolhat a gazdaságra, az oktatásra, az egészségügyre és a munkaerőpiacra, ezért elengedhetetlen, hogy a technológia ezen részét is megvizsgáljuk. A dolgozat célja ismertetni az MI-vel járó alapfogalmakat, fejlődésének főbb mérföldköveit, valamint megérteni, hogyan is jutott el társadalmunk ezen technológiai szintre. Részletesen megvizsgálja a gyenge és erős mesterséges intelligencia közötti különbségeket, gyakorlati példákat és felhasználási területeket. Dolgozatom azt is bemutatja, hogyan használhatják az MI képességeit olyan különféle iparágakban, mint az üzleti szektor, az egészségügy és az oktatás – kiemelve a technológia előnyeit és adottságait. Továbbá feltárja a mesterséges intelligenciával kapcsolatos, felmerülő adatvédelmi, biztonsági, valamint etikai problémákat, munkaerőpiacra gyakorolt hatásait. A jövő kilátásait is figyelembe veszi a fejlődési irányok vizsgálásával. Az emberi intelligenciával való együttműködés kilátásait elemzi, valamint kitér a technológiai fejlődés szabályozásának szükségességére. A dolgozat elkészítése során az irodalomkutatás és esettanulmányok kutatási módszerét alkalmaztam. Széles körű szakirodalmi áttekintés áll a dolgozat hátterében, beleértve tudományos cikkeket és könyveket, hogy minél átfogóbb képet kaphassak az MI fejlődéséről és mostani állapotáról. Konkrét példákat és esettanulmányokat is átnéztem az MI alkalmazásairól, ezek segítségemre is váltak a technológia valós hatásainak és kihívásainak megértésében. Dolgozatom végső eredményei rámutatnak arra, hogy az MI jelentős előnyökkel járhat, mint például a hatékonyság növelése, költségmegtakarítás és új innovációk lehetősége. Az üzleti szektorban az MI hozzájárul a pénzügyi elemzésekhez, a marketingstratégiák személyre szabásához és a humánerőforrás-menedzsment javításához. Az egészségügyben az MI segíti a diagnosztikát, a terápiás ajánlások kialakítását és az egészségmegőrzést. Az oktatás területén pedig az MI adaptív tanulási rendszerekkel és virtuális oktatási asszisztensekkel támogatja a tanulási folyamatokat. Ugyanakkor az MI alkalmazása komoly kihívásokkal is jár, különösen az adatvédelem és biztonság terén. Az etikai kérdések közé tartozik az MI által hozott döntések átláthatósága és felelőssége, valamint az emberi munkaerő helyettesítése automatizált rendszerekkel, ami munkahelyi változásokat és társadalmi feszültségeket okozhat.