Kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségei az OTP Bank termékpalettája tükrében - Pesti Viktória Liliána
Szakmai gyakorlati időmet az ország legismertebb bankintézetében, az OTP Bankban tölthettem, mely egy régi múltra visszatekintő pénzintézet.A bank számos megtakarítási, befektetési, illetve hitelezési lehetőséget kínál mind a lakossági, mind pedig a vállalkozói ügyfelei számára egyaránt.Célom feltárni ezeknek a lehetőségeknek a tárházát, ám a széles paletta tekintetében én a vállalkozói hitelezésre specializálódtam, azon belül is a kis- és középvállalkozói rétegnek szóló lehetőségekre.Záródolgozatom központi célja a vállalkozói hitelek ismertetése mellett, a hitelezés világába való apró bepillantás nyerésének biztosítása az olvasók számára, ezzel is megismerkedni a banki rendszer hitelezési folyamatával.A záró dolgozat egy rövidített gyorstalpalóként is funkcionálhat a kis- és középvállalkozások számára, hogy milyen típusú finanszírozási lehetőségek közül tudnak válogatni az OTP Bank hálózatán belül, ezen túl, mely lehetőségek alkalmasak egy nagyobb beruházási célra, melyek tökéletesek egy rövid idejű likviditási probléma megoldására, mely finanszírozások használhatóak fel hitelkiváltásra, illetve az egyéb OTP hitelek fajtáiba is bepillantást kapnak.Ezek a hitelek sok-sok előnnyel rendelkeznek, ám hivatalos előírásoknak kell megfelelni a vállalkozásoknak, hogy ezeket igénybe tudják venni.Sokszor nem is tudjuk, milyen összetett folyamatokon kell végig menni egy vállalkozónak, ahhoz, hogy hitelt igényeljen, illetve sok esetben a vállalkozó sem kap elég információt milyen dokumentumra van szükség, illetve milyen követelményrendszernek kell megfelelnie, mindezekre is választ adok záródolgozatom tartalmában.Kutatásom során a bank honlapján számos hasznos információ gyűjtésére kaptam lehetőséget, ahol rengeteg blog, illetve különböző cikkeket olvashattam, melyeket fejlesztések, fenntarthatóság, HR, innováció, karrier és sok más fül alatt érhettem el.Ezek a blogok az OTP Bank szakemberei által készített tartalmak, vagy a gyakornoki programban részt vett pályakezdők tapasztalatai, így biztos forrásból tudtam merítkezni.Mind ezen felül a bankszektori ügyintézők, szakemberek, vezetők is a segítségemre voltak, a bankfiók megismertetése mellett rengeteg hasznos információval és tapasztalati tudással láttak el, melyeket a jövőbeli munkahelyemen biztosan kamatoztatni tudom, így ez által hozzájárultak a szakmai fejlődésemhez.A bankban töltött gyakorlati időm során bepillantást nyertem az ügyintézés folyamatától egészen a hitelkérelem benyújtásának folyamatáig. Megtanulhattam milyen követelmény rendszernek kell megfelelnie egy adott vállalkozásnak ahhoz, hogy hitelképes legyen, illetve, hogy milyen folyamat spirálon kell a vállalkozót végig kísérni az eredményes hitelkiváltás útjáig.Mára már világosan látom, hogy a vállalkozók élete korántsem olyan egyszerű, mint azt sokan feltételeznék. A vállalkozói lét számos kihívással és komplex feladattal jár, melyek folyamatos alkalmazkodást és innovatív megoldásokat követelnek. Mindezek fényében elmondható, hogy a vállalkozói lét nem csupán kreativitást és lelkesedést, hanem komoly elkötelezettséget és kitartást is megkövetel.