Fenntarthatóság a szépségiparban - Németh Bianka
Dolgozatom témája a fenntarthatóság, ezen belül a szépségipar fenntarthatósága, amely véleményem szerint napjainkban egy igen fontos téma.  A fenntarthatóság és a környezetvédelem rendkívül komoly kérdés, mellyel mind a vállalatoknak, mind a fogyasztóknak foglalkozniuk kellene. Azért választottam ezt a témát, mert kozmetikusként rendkívül nagy belátásom van a kozmetikaipar környezetvédelmi és környezetszennyező részeibe egyaránt. Manapság nagyon gyorsan lesz felkapott egy-egy szépségápolási termék a szocial médiának köszönhetően, emiatt a vállalatok és a gyártók is folyamatosan alkalmazkodnak az újabb és újabb trendekhez. Ez már önmagában kihívásokat vet fel a fenntartható fejlődés kapcsán. Fontos kérdésként merült fel a termékek csomagolása, hiszen gyakran több réteg csomagolóanyag kerül egy-egy termékre nagyrészt feleslegesen. Kritikus pont az állatkísérletek, melyek során hatóanyagokat tesztelnek állatokon, illetve a piac túlterítettsége is. A dolgozatom célja, bemutatni azt, hogy mennyire fontos kérdés a fenntarthatóság és a környezetvédelem a szépségiparban. Célom továbbá bemutatni két olyan kozmetikai márkát, akik élen járnak a fenntarthatóságban és a környezetvédelemben, és bárki számára elérhetőek a termékeik. Illetve célom még bemutatni olyan megoldásokat a szépségiparban, melyek remek alternatívákat kínálnak annak érdekében, hogy óvni tudjuk a környezetünket. Kutatásom során online kérdőíves kutatást készítettem, melyben a demográfiai kérdések mellett arra voltam kíváncsi, hogy az emberek számára mennyire fontos kérdés a fenntarthatóság, illetve mennyire jártassak a témában. Továbbá kérdés volt még, hogy a kitöltők ismerik-e a két élen járó márkát, a Lusht, és a The Body Shop-ot, illetve ha ismerik is a márkákat, vajon a kampányaikat is ismerik-e.  A kutatásom eredményeképpen elmondható, hogy az embereknek igen is fontos az, hogy a különböző szépségipari vállalatok etikusan járjanak el, ne végezzenek állatkísérleteket, ne legyenek környezetszennyezők. Szerencsére egyre nagyobb trend az, hogy a kozmetikai termékek legyenek fenntarthatók, újrahasznosíthatók, ne tartalmazzanak felesleges anyagokat, ne végezzenek állatkísérleteket az összetevőkön, illetve hogy minél természetesebbek legyenek. Összességében elmondható, hogy a fogyasztók befolyásolják a vállalatok döntéseit, hiszen minél többen tesszük le a voksunkat a környezetkímélő, etikus és fenntartható termékek mellett, a vállalatok annál jobban rá lesznek kényszerítve arra, hogy ők is így járjanak el a gyártás, a csomagolás, és az értékesítés során.