Kis- és középvállalkozások finanszírozási döntései (részletes kitekintés a banki finanszírozási lehetőségekre) - Völgyi Fanni
Dolgozatomban végig mentem a vállalati hitelezés folyamatán, kezdve a hiteligény és a hitelezési szándék találkozásával. Ha a vállalkozás teljesíti a hitelfelvételhez szükséges banki feltételeket, akkor szükséges benyújtani egy hitelkérelmet. Miután a hitelkérelmeknek megvolt az alapos átvizsgálása, jöhet a hitelbírálat, majd a szerződés megkötése. Ha minden rendben megvolt, akkor jön a folyósítás, mely a folyamatnak az utolsó szakasza. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, szükséges negyedéves, illetve éves vizsgálatra is. Itt nézik meg az adós fizetési morálját, vagyis rendben tartott-e mindent. Ha a körülmények megfelelnek, akkor jöhet maga a hitelügylet lezárása. A vállalkozások banki modelljeinek banki vizsgálatánál vannak a különböző fázisokat, kezdve a legnehezebben megfogható fázissal, az elindulás fázisával, a csecsemőkorral, melynél sajnos előfordul a csecsemőhalál. Ellenben, ha az elindulás sikeres, akkor van a kreativitási fázis, melynél növelik és fejlesztik a vállalkozást. Ezután jön az irányítási, illetve delegálási korszak, itt kerülnek kialakításra a szervezeti egységek, emellett megtörténnek az első vezetői szintű feladat és hatáskör átadások. A legvégső szakasz a megállapodottság fázisa. Ekkorra a vállalat szert tesz azokra a tapasztalatokra, melyek a döntések meghozatalakor szabad kezet adnak az önálló működés automatizált légkörében. Banki szempontból az itt lévő vállalatok hitelezése a legegyszerűbb, hiszen az évekre visszatekintve rengeteg adattal tudnak szolgálni. A vállalati hitelkonstrukcióknál három lehetőség van feltűntetve. Az első a Széchenyi Kártya Program, melynek első 5 hitelterméke 2021. június végéig voltak elérhetőek, majd lecserélték őket az új hiteltermékek, melyeknek célja a beruházások megvalósítása, a likviditási helyzet stabilizálása, valamint a normál üzletmenet helyreállítása és a működés újraindítása. Az Eximbank által kínált hitelkonstrukció célja egyedi pénzügyi megoldások nyújtása hazai pénzügyi intézmények számára. Magát a hitelt állami támogatással lehet igénybe venni, illetve például felhasználható új beruházásokra vagy gépek beszerzésére. Az OTP Banknál vannak hosszú, illetve rövidtávú hiteltermékeit. Céltól függ, hogy a vállalkozásnak melyik hiteltermék a legmegfelelőbb. Az bevezetésben feltett első kérdésemre válaszolva, egy kezdő vállalkozásnak nehéz hitelt ajánlani, viszont, ha már megvan az első lezárt üzleti éve, függően attól, hogy hol helyezkedik el, lehet neki hitelt ajánlani. Így például egy őstermelőnek természetesen agrárhitelt fognak a bankban javasolni, viszont egy egyéni vállalkoznak az OTP rövid lejáratú hitelei a megfelelőbbek. A második kérdésre válaszolva pedig: a kamattámogatott Széchenyi kártya termékek, rövid távon folyószámlahitelek, valamint forgóeszköz típusú likviditási hitel. Agrár ügyfelek részére Agrár Széchenyi kártya folyószámlahitel. Jelenleg évi fix 5%-os kamatozás mellett igényelhetőek. A kezdő vállalkozások számára különböző hiteltermékek állnak rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az EXIM, a Széchenyi Kártya Program és az OTP által kínált hitelek mind népszerűek, de más-más igényeket szolgálnak ki. Véleményem szerint a Széchenyi Kártya Program a legmegfelelőbb, mert kedvezően segíti a kis-és középvállalkozásokat, hiszen kifejezetten a magyar KKV-k támogatására kijelölt program, emellett kedvező a kamatozás, és különböző igényekre (beruházás, forgóeszközigény) is felvehető.