Adózz okosan! Adóoptimalizációs vizsgálat az egyéni vállalkozások jövedelemadózásában - Horváth István
Záródolgozatom témaválasztásának indíttatása az volt, hogy bemutassam az egyéni vállalkozásokat érintő fontosabb tudnivalókat, egy útmutatót készítsek az létrehozásukhoz, tájékoztatót készítsek a szüneteltetésről és a megszüntetésről. Ezen felül célom volt készíteni egy részletes bemutatást a vállalkozó számára rendelkezésre álló jövedelemadózási lehetőségekről, továbbá empirikus kutatás keretében a gyakorlatban alkalmazott adózási megoldások relevanciáját megvizsgálni, az alternatív lehetőségek kalkulációjával az optimális megoldásra rámutatni. A fenti célok megvalósítása érdekében először az elméleti háttérrel foglalkoztam, amely az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos ismereteket tartalmazta. Először ismertettem ki, és milyen formában lehet vállalkozó, továbbá milyen készségekkel rendelkezik egy jó vállalkozó. Ezt követően választ adtam az első kutatási kérdésemre: Milyen lépések mentén hozható létre egy egyéni vállalkozás Magyarországon? Lépésről lépésre ismertettem az egyéni vállalkozás létrehozásának feladatait és a hozzá kapcsolódó teendőket. Részletesen bemutattam a Webes Ügysegéden keresztül történő bejelentés lépéseit, ami összesen 15 lépésből áll. Témám szempontjából ennek egyik legfontosabb eleme a jövedelemadózási mód választásával kapcsolatos döntés, illetve az áfa státusz megjelölése. Kitértem a létrehozáshoz kapcsolódó további feladatokra, mint például a bankszámla nyitásra, a közösségi adószám igénylésre, a számlázási tudnivalókra, és tárgyaltam a könyvelő szükségességét. A dolgozat az egyéni vállalkozók jövedelemadózási lehetőségeinek szabályaival folytatódott. Ismertettem a vállalkozói személyi jövedelemadó, az átalányadó és a KATA tudnivalóit, feltételeit és határértékeit. A dolgozat következő részében piaci kitekintést tettem az egyéni vállalkozó helyzetére vonatkozóan hazai és nemzetközi szinten. A fejezet kidolgozásával válaszoltam a második kutatási kérdésemre, mely az alábbi volt: Milyen tendenciák jellemzik az egyéni vállalkozási aktivitást 2018-2022 között Magyarországon és az EU-ban? A kérdés megválaszolása érdekében elemzésre került többek között a regisztrált egyéni vállalkozók száma, az újonnan létrejött, megszűnt egyéni vállalkozók száma, különböző adónemek alanyainak száma. A hazai elemzést az európai uniós számok vizsgálata követte. A dolgozat fő része az empirikus kutatás, melyben 12 egyéni vállalkozó 2023. évre vonatkozó adóoptimalizációs számítása történt. A kutatás eszköze az esettanulmány volt, melynek keretében megvizsgáltam adózási megoldásokat annak eredeti kontextusában, majd az adott esettel kapcsolatosan mélységi, oldalirányú vizsgálatot végeztem, azaz az alternatív lehetőségek mentén újra kalkuláltam az adóterhelést. Minta kiválasztásának módszere szakértői kiválasztás volt. Ezzel a fejezetponttal a harmadik kutatási kérdésemre válaszoltam. Melyik jövedelemadózási megoldás optimális a mintában szereplő egyéni vállalkozások számára? A kutatásom alapján megállapítottam, hogy minden vizsgált adózó esetében a választott adózási mód egyben optimálisnak minősíthető, mivel a választott megoldásnál volt a legmagasabb a közterhek (jövedelemadó, járulék és szociális hozzájárulási adó) levonása után megmaradó nettó jövedelem. Választásuk tehát egyben az optimális volt, melynek kapcsán a könyvelő tanácsát követték. Ez igazolja, hogy szükséges szakértő tanácsát figyelembe venni az adózási mód választásánál. Kalkulációmból látható, hogy rossz választás esetén milyen mértékű adóterhelés különbség jön ki, mely nehézséget okozhat a vállalkozás számára annak kigazdálkodását illetően. Azt a javaslatot fogalmaznám meg egy most induló vagy akár már működő egyéni vállalkozó számára, hogy tájékozódjon az adózási lehetőségről, igényelje szakértő (könyvelő, adótanácsadó) segítségét, hiszen, mint a dolgozatom 3.2.2. pontjában, az adóoptimalizációs számításoknál is látható volt jelentős eltérés alakulhat ki a különböző jövedelemadózási formák választása esetén.