Értelem vagy érzelem? A személyi jövedelemadó adóalap kedvezményei igénybevételének, és a 1+1%- os rendelkezéseinek vizsgálata - Kadlicskó Borbála Katalin
A személyi jövedelemadó az áfa után a második legnagyobb adóbevételi forrása az államnak. Ez az adónem a fejlődő és a fejlett országokban is egyaránt fontos bevételi forrása a központi költségvetésnek. Az emberek mindennapjainak a részít képezi a személyi jövedelemadó, így a dolgozatomban kíváncsi voltam mennyire ismerik a kedvezményeket, amelyeket érvényesíteni tudnának. Ezekkel a kedvezményekkel segíteni és motiválni akarják a családokat és a fiatalokat a munkavállalásba családalapításba. Az első részben a szja rendszer, valamint a kedvezmények kerülnek bemutatásra. A piaci kitekintésbe az elmúlt öt évet vizsgálva hasonlítottam össze a személyi jövedelemadó egyes részeit Majd a hazai helyzetelemzés után a nemzetközi adókulcsok nagyságát is megvizsgáltam a dolgozatomban, ahol kiderült, hogy Magyarország rendelkezik az egyik legkisebb adókulccsal A harmadik rész a primer kutatásomról szól, melyet kérdőív segítségével készítettem, ahol választ kaphattam arra a kérdésre, hogy az állampolgárok mennyire ismerik és használják ki a szja által ajánlott kedvezményeket. Ennek a felméréséhez egy 20 kérdésből álló kérdőívet használtam. A kutatásom során a következő kérdésekre kerestem a választ: 1. kutatási kérdés: Milyen a kitöltők körében a személyi jövedelemadó kedvezményeinek ismertsége és az igénybevételi arány? 2. kutatási kérdés: Milyen tényezők befolyásolják a válaszadókat az 1+1%-ról történő döntésben? 3. kutatási kérdés: Milyen további specifikumok emelhetők ki az 1+1%-os adózói döntésekre vonatkozóan? Valamint a következők voltak a hipotéziseim: H1: A kitöltők többsége a családi kedvezményt érvényesíti az adóalap csökkentő lehetőségek közül. H2: A kitöltők többsége rendelkezik az adó 1+1%-áról. A kutatásom fő témája, hogy milyen hatásai vannak a személyi jövedelemadónak társadalompolitikai szinten. Az embereket mennyire befolyásolják a kedvezmények ezek a kedvezmények milyen hatással vannak egy adott család vagy állampolgár életére. Mennyire vannak befolyásolva az emberek amikor rendelkeznek az adójuk 1+1 százalékáról. A rendelkező emberek mennyire. A dolgozatom kitér arra, hogy a személyi jövedelemadó milyen hatással van az adófizetőkre, a társadalomra.