Koronavírus dráma a hitelpiacon? A vállalati hitelezés gyakorlata az OTP bank Nyrt-nél. - Várhegyi Nándor Ferenc
A kutatásom fő célja volt megtudni OTP-nél volt-e dráma a koronavírus alatt. Ezen belül a vállalati hitelezési gyakorlatát szeretném megvizsgálni még az OTP-nek. Első fejezetben az MNB történetéről írtam részletesen, kitértem az MNB feladataira és céljaira működésükre és szabályzatára. Valamint a legfontosabb tevékenységekre (aktív,passzív,semleges bakügyletekre), ezenkívül foglalkoztam még a nemzetközi bankintézményekkel és a közös alapelveikkel. A második fejezetben megnéztem, hogy a vállalati hitelezésben hazai szinten hogyan oszlik meg az ágazatokban (pl: turizmus,feldolgozó ipar). Valamint megvizsgáltam a legfrissebb eredmények a vállalati hitelezéssel kapcsolatban 2023. 4. negyedévében. Témámban nemzetközi piaci kitekintést is tettem ebben az alfejezetben a euróövezetben nyújtott vállalati hiteleket illetve az európai kkv-k finanszírozását fejtettem ki klaszteranalízis alapján. Dolgozatom harmadik részében az OTP bank történetét fejtettem ki. Ebben a fejezetben Empirikus kutatást végeztem melyen belül a következő kérdésekre kerestem a választ: 1. kutatási kérdés: Hogyan alakult az OTP Bank NyRt-nél a vállalati hitelezés karakterisztikája a Covid időszaka előtt, alatt és utáni időszakban? (hitelportfólión belüli arány, a hiteltömeg (hitelállomány), a késedelmes, értékvesztett hitelarányok változása). Empirikus kutatásom során a Közép és Nagyvállalati hiteleket, valamint a Mikro és Kisvállalkozói hiteleket vizsgáltam meg részletesen. Összességében az eredményekből kiderült, hogy az OTP DPD és IFRS 9 módszere alapján ha a megnézzük a bruttó hitelportfólióhoz viszonyítva a két vizsgált vállalati kategóriát, körülbelül 1/3 részét adják ki. (23. ábra) A Közép- és nagyvállalati hiteleknél 2015-2017 enyhe növekedés volt tapasztalható, 2018-ban kisebb visszaesést figyeltem meg. A covid időszakot a 2019-2021 időszakra vizsgáltam itt stagnálás állapítható meg a Közép és nagyvállalati hitelek arányait figyelve. Az utolsó vizsgált időszakom 2021-2024 időszak, ahol 2022-2023 időszak kiemelkedő teljesítményt mutat. A második vizsgált kategória Mikro és Kisvállalkozói hitelek ennek aránya a bruttó hitel portfólióhoz képest, majdnem összes vizsgált évben alacsony, 5%-7%. Vizsgált időszakok teljesen megegyeznek az előző kategória időszakaival. 2015-2018 lassú csökkenés volt tapasztalható. A covid időszakot figyelve stagnálás kezdődik és ez kitart az utolsó vizsgált időszakban 2021-2024 között is, itt a hitelek aránya 2- 3%. (23.ábra) A Covid előtti időszakban (2015-2018) mindkét vállalati csoportnak a hitelállománya dinamikusan emelkedett (24. ábra). A Covid időszaka alatt (2019-2021) eltérően alakultak a vállalati csoportok hitelei. (25. ábra) A közép és nagyvállalati hitelek dinamikus emelkedése folytatódott, viszont a mikro- és kisvállalkozói hitelek állománya a 2018-as szint alá esett. Ez jelzi a kisebb méretű vállalkozói szektor finanszírozási forráshoz jutásának nehézségét a vírus okozta gazdasági nehézségek. A Covid időszaka után (2022-23) mindkét szegmensben tovább emelkedett a hitelek állománya (26. ábra) A közép és nagyvállalati hitelek dinamikus emelkedése folytatódott, a mikro- és kisvállalkozói hitelek állománya pedig újra elérte, illetve meg is haladta a 2018-as szintet, ezt követően pedig dinamikus emelkedés figyelhető meg. Az adatokból következik, hogy a mikro- és kisvállalatok helyzete is stabilizálódni látszik, azaz nagyobb hiteltömeggel rendelkezik a szektor. A késedelmes, értékvesztett hitelarányok változása. A Covid előtti időszakban (2015-2018) a nem késedelmes hitelek aránya magas a közép és nagyvállalati kategóriában csak kis mértékben változik. A mikro- és kisvállalkozói kategóriában enyhén csökkenő tendenciát mutat. Ebben az időszakban a 90 napon belüli hitelek aránya mutat 2-11% között mozgó adatokat minkét vizsgált kategóriában (2015-2017). (2.táblázat) 2018- tól a könyv szerinti értékbe be le van számítva az értékvesztés ennek aránya közép és Nagyvállalati kategóriában 2%-ék. A mikro- és kisvállalkozói kategóriában 9%-ék. (3.táblázat). A Covid időszakban az értékvesztett hitelek aránya stagnálást mutat minkét vizsgált kategóriában. A szakaszokat külön megnézve történtek enyhe változások mind a négy szakaszban. Az értévesztés aránya 2019-ben 4% és 9%-ék. 2020-ban 5% és 9%-ék. Míg a covid utolsó évében 4 és 8%.(4. táblázat). A 2022-2023-as időszakban kiemelném a Stage 1 szakaszt a mikro- és kisvállalkozói kategóriában. Ebben az időszakba jelentős 16%-os visszaesés. Ennek oka feltételezésem szerint oka az orosz-ukrán háború. Az értékvesztés aránya 2022-ben 4% és 7%. 2023-ban pedig 4% és 12%.(5. táblázat) Empirikus kutatásomnak része volt egy primer kutatás is melybe az OTP bank Nagykanizsai fiókjának szenior vállalkozási tanácsadójával készítettem interjút. 2. Kutatási kérdés: Mi okozta a Covid időszaka alatt a legnagyobb nehézséget a vállalatoknak az OTP szemszögéből nézve, és az OTP hogyan segített ennek áthidalásában? A Covid 19 a vállalatok jelentős részét felkészületlenül érte. Alapvetően a bizonytalanság, hogy nem tudták milyen hosszú időtávra kell tervezzenek okozta az egyik nehézséget. Az informatikai felkészületlenség szintén problémát jelentetett. Az OTP Banki hitelezés kapcsán alapvetően az SZK program termékei voltak népszerűek. 3. kutatási kérdés: Hogyan hat az orosz-ukrán háború a vállalati hitelezésre az OTP megítélése alapján? A vállalkozások helyzetét nagyon megnehezítette: munkaerőhiány, ellátási láncok megszakadása, alapanyaghiány, magas energiaárak. Azon vállalkozások, amelyek a tartalékaikat a Covid alatt felélték, kerültek a legnehezebb helyzetbe. Sajnos, sok vállalkozás vált túlfinanszírozottá.