Magyarország mezőgazdasága - Doszpot Gábor
Szakdolgozatom kutatási témájául Magyarország mezőgazdasági helyzetét választottam Itt megismerhetem azt, hogy honnan indult az egész agrár világ és miként is üzemelt régen gazdaság. Majd tanulmányaimhoz is köthető logisztikai résszel megyek tovább. Egyik legfontosabb témának vélem hiszen a mezőgazdaság sem tudna működni megfelelően egy rendes kidolgozott üzleti terv nélkül. Tanulmányozni fogom miként is jelenik meg a logisztika és hogyan befolyásolja ezt az ágazatot. Említésre kerül majd a Covid-19 okozta válsághelyzet is. Itt bemutatom majd az olyan hatásokat, amik átformálták a gazdaságot mind negatív és mind pozitív tekintetben. További kutatásom témája az Oroszország és Ukrajna közötti háború hatásairól fog szólni. Elemezni fogom, hogy harcok elfajulása miatti szélsőséges gazdasági helyzet hogyan befolyásolta az agráriumot. Ahogy az előző témánál itt is a negatív hatások kiemelései és részletezései kapják a hangsúlyt, majd pedig az erre érkező választ fogom kifejteni. Kihagyhatatlan kutatási témám a modernizáción belül a mezőgazdaság 4.0. Rengeteg technológiai fejlesztést mutatok be. Majd a modernizációs lépések megtételéhez segítő támogatásokat választottam következő témaként. Itt részletesen elemzem majd Magyarország mezőgazdaságra vonatkozó támogatási rendszerét és konkrét példákkal alátámasztom fontosságukat. Úgy gondoltam érdekes téma lehet bemutatnom a mi saját családi vállalkozásunkat az agrár szektorban. Ebben a részben beszélni fogok a cég eredetéről és szerepköréről. Bemutatok majd pár olyan modernizációs lépést, amit mi is sikeresen megléptünk és olyan támogatást, amiket meg tudtunk szerezni. Majd személyes véleményemet fogom leírni a vállalkozással kapcsolatban. Ebben a pontban leírom a saját gondolataimat a gazdaságunk kapcsán és elemezni fogom a helyzetünket. Végül pár személyes ötletet fogok megosztani, amivel úgy vélem, hogy hozzájárulhatok a cégünk fejlesztéséhez. Végül kutatásaimat Magyarország mezőgazdaságának jövőjéről szóló elemzésem zárja. Felhasználva szakmai tudásom és különböző folyóiratokból, könyvekből és elektronikus cikkekből olyan következtetéseket vonok le, amik egy szerintem várható gazdaságot eredményez. Dolgozatom legfőbb célja, hogy egy kevésbé ismert és foglalkozott iparágat mutassak be a lehető legrészletesebben. Az iránta való gyenge érdeklődés betudható a fiatalok eltávolodásával a mezőgazdasághoz köthető dolgoktól. Szeretném szakdolgozatommal érdekesen bemutatni és szakmai tudást átadni az agrár szektorról. Kutatásom módszerei közé tartozott elsősorban a megfelelő források fellelése majd azokat kombinálva több éves múltú tapasztalataimmal összegyúrva egy tömör, de részletesen információ halmaz készítése. Egy kevert módszertanú, esettanulmány alapú irodalomkutatás bizonyult a legjobb kutatási módszertannak a mezőgazdasággal kapcsolatban.