Az OTP Bank részvény árfolyamának vizsgálata a technikai elemzés segítségével - Cseke Mihály
Dolgozatom témájának az árfolyamelemzést választottam, ezen belül az OTP törzsrészvény árfolyamát vizsgáltam a technikai elemzés segítségével. Az elméleti részben először a tőzsde világát ismertettem, különös tekintettel a Budapesti Értéktőzsdére. Ezután bemutattam a különböző, árfolyamelemzési elméleteket, technikákat, befektetési filozófiákat. Részletesen ismertettem a technikai elemzés fajtáit. Végül az OTP Bank Nyrt. bemutatásával zártam a dolgozat elméleti részét. Gyakorlati kutatásom során az OTP részvény árfolyamát és más tulajdonságait vizsgáltam. Elsődleges forrásom a Budapesti Értéktőzsde honlapjáról letöltött adatok voltak. Az árfolyamelemzések alapjául a záróárakat vettem. Az általam vizsgált időszak 2002. májusától tartott 2024. májusáig. A múltbeli adatok vizsgálatával elsődleges célom volt bebizonyítani, hogy hosszú- vagy középtávú kereskedési stratégiákat lehet sikeresen alkalmazni árfolyamnyereség szerzésének céljából. A hosszú távú megközelítés esetében a részvény 15 vagy 20 évre tervezett vásárlását előnyösebbnek találom a 10 évre tervezéssel szemben. 20 éves tartás idején például a részvény átlagosan évi 18,8%-os növekedést produkált, szórása pedig mindössze 3,1% volt. A középtávú befektetést trendkövető indikátorok segítségével vizsgáltam. Számításaim alapján a módszer segítségével szintén lehet pozitív hozamokat elérni, viszont gyakoriak a hibás jelzések, illetve a stratégia sok energiát igényel a befektetőtől. Magas hozamokat legkönnyebben két vagy három mozgóátlag együttes használatával lehet elérni. Utóbbi esetében átlagosan egy ügyletből 32,4%-os hozamot lehet elérni, viszont a kockázat is itt a legmagasabb 88,4%-os szórással. Az OTP részvény összehasonlítása a legjelentősebb magyarországi pénzügyi instrumentumokkal azt mutatja, hogy az értékpapír egy rendkívül magas hozamú, ugyanakkor magas kockázatú befektetés. A Sharpe-mutatóból kiindulva csak a Telekom részvény tekinthető jobb befektetésnek a vizsgált 10 éves távlatban. Reményeim szerint dolgozatom segít betekintést nyújtani a kisbefektetők világába, érzékeltetve a befektetések közüli döntési helyzeteket, dilemmákat.