A Bitcoin nyújtotta lehetőségek - Choma Bence
A záródolgozatom támájául a bitcoint választottam. A kriptovaluták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és úgy gondoltam érdemes lenne megvizsgálni mindennek az eredeti forrását. Mindenképpen olyan témakört szerettem volna feldolgozni, ami valamilyen szinten a saját érdeklődésemet is felkeltette. A célom az volt, hogy kapjak egy átfogó képet a működéséről, az előnyeiről és lehetséges veszélyforrásairól, valamint, hogy én magam is készítsek egy felmérést arra vonatkozólag, hogy az emberek körülbelül mennyire vannak tisztába az alapvető fogalmaival és hogyan viszonyulnak a legfontosabb kérdéseihez. A dolgozatomat megpróbáltam, amennyire lehet szisztematikusan felépíteni kezdve a pénz fogalmával és funkcióival, majd pedig áttérve arra, hogy a történelem folyamán milyen formákat öltött. Ezt követően törekedtem, hogy minél részletesebben végig vegyem a működését, ami magában foglalta például a blokkok előállításának a menetét, az alapvető szabályokat, amire a rendszer épül, a bányászás és digitális aláírások folyamatát. Saját kutatásként egy online kérdőívet állítottam össze, amit összesen 100 fő töltött ki. Ebben egyrészt azt mértem fel, hogy mennyire érdekeltek a kitöltők a bitcoin iránt, tisztában vannak e bizonyos fogalmakkal, vannak e terveik arra vonatkozólag, hogy netalán a jövőben vásároljanak bármilyen jellegű kriptoeszközt, illetve, hogy akár jelenleg rendelkeznek e bármelyikkel. A kérdőív második fele olyan kérdésekre összpontosult, amik azt vizsgálták, hogy milyen fokú bizalmat táplálnak a megkérdezettek a jelenleg működő pénzintézetek iránt, mennyire fontos nekik a személyes adataik védelme, az anonimitás a fizetéseik terén, és hogy befolyásoló tényezőt jelentenek-e a környezetvédelmi szempontok ilyen téren. Mindez kiegészült néhány személyesebb jellegű és kitekintő kérdéssel, mint például, hogy mennyire érzi magát a kitöltő nyitottnak és alkalmazkodóképesnek az új technológiák felé és hogy a személyes megítélése szerint milyen irányba fog változni a kriptovaluták népszerűsége a jövőben. Bár maga a téma hatalmas, igyekeztem a tőlem telhetőt megtenni annak érdekében, hogy lehetőleg minél több irányból megközelítsem és feldolgozzam.