A WHC Kft. gazdasági elemzése - Boronyák Ármin
A dolgozat témáját a cégnél eltöltött munkatapasztalatom adta. Ez volt az első munkahelyem, amit nagyon szerettem, mivel rengeteg új dolgot tanultam, és ahol kamatoztatni tudtam a tanulmányaim alatt megszerzett tudásomat.A WHC Kft.-vel végeztem komplex elemzést, ahol a vállalat vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetét mutattam be a 2018 és 2022 közötti időszakban. Ehhez az egyes évek beszámolóinak adatait vettem segítségül, amit gyűjtőmunkával, szakirodalmakkal és belsős dolgozók információival egészítettem ki.Számos mutató alkalmazásával, sok szempont alapján mutattam be a cég hatékonyságát és működését.Az ilyen és ehhez hasonló elemzések szükségessége rendkívül fontos minden vállalat számára, hiszen olyan hasznos információkkal szolgál a vezetőség számára, ami megkönnyíti és hatékonyabbá teszi a működést. Számos lehetőségre és olyan gyengepontra hívja fel a figyelmet, amelyre nagyobb hangsúlyt kell a továbbiakban fektetni.Rövid cégbemutatás után, a vállalat piaci elhelyezkedése került előtérbe, hogy milyen pozíciót foglal el a munkaerő-közvetítéssel tevékenykedő nagyvállalatok piacán.A dolgozatban komplex elemzéssel részletesen van alátámasztva a vállalat vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmezőségi helyzetét. Ezt számos mutató bizonyítja, ami magyarázatot ad arra, hogy ez a cégre tekintve mit is jelent. Kiemelt szerepet kapott a likviditás vizsgálata, amit mutatószámok mellett egy likviditási mérleggel is elemez, ugyanis egy szolgáltató cég számára az egyik legfontosabb, hogy mind a rövid, mind a hosszú távú likviditása megfelelő legyen. Külön bemutatásra került a mérleg eszköz és forrás oldala. A vállalat minden évben az összköltség típusú eredménykimutatást választotta, ami szinte folyamatos eredmény növekedést mutatott az évek előre haladtával. A 2020-as év kivételével, ahol közbe szólt többek között a COVID-19 világjárvány.Kiderült, hogy a cég hogyan reagál a rajta kívül álló környezeti behatásokra, problémát okozott-e a működésben (Covid-19, Orosz-Ukrán háború).Azokat a javaslatokat tenném a vállalat irányába, hogy a pénzügyi naprakészség szempontjából érdemes lenne az évesnél nagyobb gyakorisággal végezni pénzügyi mutatókkal való elemzést; az eladósodottság kockázatának csökkentése érdekében a hiteleket több kisebb részletben felvenni; a likvid mérleget minimum negyedévente elkészíteni, hiszen a likviditás az egyik legszámottevőbb dolog a működés szempontjából, valamint utóbbiból kifolyólag több likvid eszközt tartani a cégben.