Kisvállalkozások adózási lehetőségeinek összehasonlító elemzése, adóoptimalizáció - Csöndör Dzsenifer
Dolgozatom célja, hogy felmérjem a kisvállalkozások adózási ismereteit, feltérképezzem a hiányosságaikat és elemezzem a problémáikat, s ezek megoldására pedig javaslatot tegyek. Szakdolgozatomban hasznos információk állnak rendelkezésre a leendő és a már gyakorlott vállalkozók részére. A gazdasági társaságok bemutatása mellett, a hazai adózási fogalmakat is ismertettem. Az adózási lehetőségek közül a KATA-t, a KIVA-t, a TAO-t, valamint az átalányadót hasonlítottam össze különböző szempontok szerint, például fontosabb szempontok (célcsoport, adókulcs, előnyök-hátrányok stb.), adminisztrációs kötelezettségük, valamint működésük szerint. A különböző gazdasági társaságokhoz pedig optimális adózási formát javasoltam. Dolgozatomban összefoglaltam azokat a cselekvési irányokat is, amelyeket az Európai Unió határozott meg, hogy ezekkel segítse a kisvállalkozások fejlődését. Kutatási munkámhoz az adatokat kvantitív módszerrel gyűjtöttem be, tehát kérdőívet használtam. A kérdőívem az adózással kapcsolatos problémákra fókuszál, azonban emellett az adminisztrációs tevékenységek is fontos szerepet kapnak. A dolgozatom legfontosabb kérdése az volt, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek az adózással kapcsolatosan a vállalkozók. Erre a kérdésre épültek a javaslataim. A válaszadók fő problémája az adózási szabályok gyakori változása volt, azonban többen is megjelölték még, hogy az adminisztrációs feladatok és az adóellenőrzésre való felkészülés jelent még nehézségeket. Az adózási szabályok gyakori változásaira több javaslatot is tettem, többek között például a rendszeres adótanácsadói konzultációkon való részvétel, adózási oktatási programokban, workshopokon való megjelenés, automatizált értesítési rendszerek és digitális platformok használata, adózási tudásmegosztó fórumok és közösségekbe történő belépés. Továbbá javaslatot tettem az adminisztrációs terhek csökkentésére, valamint az adóellenőrzésekre való felkészülésre is. Kutatási munkám során lehetőségem nyílt egy kisvállalkozóval együtt dolgoznom. Pozitív, hogy több változást is elértünk közösen: magán és vállalkozói vagyon elválasztása, kiadások és bevételek követése digitális formában, árajánlat készítésére automatizált Excel táblázat, könyvelői költségek csökkentésére tett intézkedések. Véleményem szerint azért volt hasznos számomra a dolgozat elkészítése, mert az adózási ismeretek elsajátítása mellett megismerhettem különböző nehézségeket, amelyek a kisvállalkozókat érintik, sőt voltak olyanok, amelyeket meg is oldottam.