Digitális coaching és lehetőségei - Telkes Enikő
Szakdolgozatom témájának a digitális coaching és lehetőségei témakört választottam, mivel számítástechnika szakirányon szereztem villamosmérnöki diplomámat, így a téma nagyon érdekel és a digitalizálás közel áll hozzám. Szerettem volna megmutatni, hogy a digitalizálás hasznos és érdekes lehet, mely megkönnyíti életünk minden oldalát, segítséget nyújthat problémáink megvalósításában és megfelelően alkalmazva beépülhet mindennapjainkba. Ennek megfelelően fontosnak tartottam részletesen írni a coachingról, irányzatairól és annak értelmezéseiről, hogy az olvasó átlássa a lényegét. Természetesen szükséges volt a coaching előnyeiről és hátrányairól is beszélni, hogy a későbbiek során látható legyen mi a különbség a személyes és a digitális (online) coaching között. A digitális coaching rengeteg lehetőséget rejt magában, időt és pénzt takaríthat meg a coachoknak, nem beszélve az országhatárok megszűnéséről, amit magával hozott. Persze ez nem az országhatárok tényleges megszűnését jelenti, hanem azt, hogy az online világ bárhonnan elérhető, csupán megfelelő eszközök szükségesek hozzá. Dolgozatomban azt is bemutatom, hogyan lehet a manapság oly népszerű online jelenlétet kialakítani, amikor a digitális (online) coaching mellett dönt a coach. Ez rendkívüli fontossággal bír, mivel egy kezdő coachot nem sokan ismernek a szakmai körökben, pláne, ha digitálisan szeretne dolgozni. A XX. századot egyértelműen meghatározza a technikai fejlődés digitális világ felé vett iránya, így mindenkinek elengedhetetlen annak ismerete és legalább minimális fokú használata. Nem beszélve arról, hogy a költséghatékonyság mellett a digitális coaching egyre népszerűbb és ismertebb a világ minden táján. Talán lassan elmondhatjuk azt is, hogy Magyarországon is egyre többen gondolják azt igénybe venni vagy eljutnak az igénybevétel gondolatáig. Az utóbbi évtizedek folyamán szinte észrevétlenül épült ki a mesterséges intelligencia (AI) jelenléte világunkban. Nem sokan tudják a folyamatot, ami elvezetett idáig és nem sokan értik az AI lényegét sem. Úgy gondolom kutatásaim során elég információt gyűjtöttem az AI-ról és használatáról, így mindenképpen szerettem volna ezt leírni. Ha mindez nem is tesz bennünket AI szakértővé, egy tiszta képet ad arról mivel is nézünk szembe és mire kell odafigyelnünk a jövőben. A mesterséges intelligencia használata sok területre begyűrűzött már és ha vannak fenntartásaink, érdemes minderre odafigyelni. Egyvalami viszont egyértelmű, a digitális coaching és az AI összekapcsolódott és elindult egy új úton, amit mindenképpen észben kell tartanunk.