Készségek beazonosítása és fejlesztése coaching támogatással a HANGANOV Kft.-nél - Szabó Julianna Mária
Napjainkra az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a business coaching, amely a vállalati képzés és a humánerőforrás fejlesztés erősítésére összpontosít. A szakirodalomban a coaching gyakorlati hasznáról szóló tanulmányok eltérő véleményen vannak. A kutatások ezen a téren különösen a magyar viszonylatban hiányosak. Jelen dolgozat célja, hogy a HANGANOV Kft. példáján keresztül bemutassa, hogy a személyiségtesztek (DISC és 16 Personalities) hogyan tudnak együttműködni a coaching folyamattal. A személyiségtesztek és motivációs eszközök alkalmazásának bevonását a szervezet dinamikusan növekvő ügyfélkapcsolati modellje, valamint a belső működés és az ügyféltámogatás nehézségeinek feltérképezése indokolta. A kutatás a coaching elméleti alapjaira és alkalmazására, a személyiségtípusok megkülönböztetésének vizsgálatára, valamint az eszközök belső szervezetfejlesztési folyamatokban való alkalmazhatóságára összpontosított. A személyiségteszteket N=6 fővel vettük fel, akik a szervezeten belül a közreműködők csoportját alkotják. Az eredmények kiértékelése megmutatta a résztvevők különböző motivációs és személyiségjellemzőit, amelyek lényegében meghatározták kommunikációs preferenciáikat, csapatmunkára való képességeiket és a fejlesztésre szoruló területeket. A szakdolgozat eredményeként fejlesztési tervek születtek, amelyek konkrét módszereket tartalmaznak a személyiségtesztek által feltárt hiányosságok megszüntetésére, mind egyéni, mind csoportos szinten. Összességében elmondható, hogy a 16 Personalities és a DISC tesztek hasznosak az egyén erősségeinek és hiányosságainak meghatározásához, az ezekkel kiegészített motivációs térkép pedig alapos áttekintést nyújt a résztvevők munkáját befolyásoló belső és külső tényezőkről. A tanulmányban részletezett fejlesztési tervek kiindulópontot jelentenek a coaching eszközök alkalmazásához, az együttműködés hatékonyságának, a szervezeti kommunikációnak és az egyéni önismeretnek a növeléséhez. Amellett, hogy a kutatás új perspektívát kínál a coaching-folyamatra, segíthet áthidalni az elmélet és a gyakorlat közötti szakadékot.