Zala-elektro Kft. vagyoni helyzetének elemzése az e-beszámoló alapján a 2019-2023. években - Aguda Erik
A záródolgozatomban a Zala-Elektro Kft. 2019-2023 évi beszámolót használtam a vállalat vagyoni helyzetének elemzésére. A vállalat fő tevékenysége villanyszerelés, épületvillamossági kivitelezés. Az anyavállalatukkal közreműködve gyakorlatilag országos lefedettséggel tevékenykednek. Az elemzést kizárólag a közzétett nyilvános beszámolók adatai alapján készítettem, kívülállóként, független szemmel igyekeztem elvégezni, bizonyítva, hogy az elemzés módszertana akkor is működik, ha azt egy teljesen ismeretlen gazdálkodó adataival végezzük el. Az eszközöknél láthattuk, hogy a jelentős részét képezi a forgóeszközök állománya. Ez a részarány csökkent az évek során. A befektetett eszközök vagyoni értéke nem változott jelentősen a négy év alatt, míg a forgóeszközök és az aktív időbeli elhatárolások nagymértékben növekedtek. A legnagyobb növekedést az aktív időbeli elhatárolások mutatta. Ez a vállalat által kivitelezett projektek növelése és azok számviteli elszámolásának változása – készültségi fok alapján történő projekt elszámolás - miatt történt meg.  Gépi beruházás tekintetében a tendencia megváltozott a 2022-es évben, a beruházás nagyobb arányában a gépi szerszámok beszerzése áll, valamint az irodai és számítástechnikai eszközök: gépi szerszámok 29 638 e Ft, 7 659 e Ft. A változás oka, hogy a vállalat a korábbi székhelyéről új, tágasabb épületbe költözött, mely már a tulajdonában állt, azt raktározási tevékenységre használta, és ezt alakították át egy központi épületté. Ennek érdekében teljes irodai berendezések, az ide szükséges számítástechnikai eszközök beszerzése történt. 2021-ben a forgóeszközök növekedését a készletek és a követelések drasztikus emelkedése hozta. Ezt a változást a megnövekedett megrendelésállomány megfelelő teljesítése miatt ugyanígy, a változó szállítási időpontok javítása érdekében vált szükségessé. Az egyre növekvő alapanyagárak is arra késztetették a vállalatot, hogy az szükséges anyagokat hamarabb előállítsa. Ezt 2022-ben úgyszintén megtették, így megint csaknem duplázta a forgóeszközök állományát. Az alapvetően projekt jellegű munkák ugyan emelik a követelés állományt, ezzel egyidőben azonban még a készültségi fok miatt magasabb kötelezettség állomány keletkezik, mely kihat a tőkeellátottságra is. Az első két év után a tőkearányos adózott eredmény 20%-al növekedett és a következő években 80% felett maradt.  A tőkearányos adózott eredmény mind az öt évben 60% felett volt, ami nagyon jó arány. A kötelezettségeinek arányát, ez 50% és 65% között van. Az arány nagysága nem feltétlen negatív dolog. A gazdasági ciklusokra érzékenyebb iparágakban, például a gyártásban vagy az építőiparban magasabb lehet a kötelezettségek aránya. Ezekben az esetekben az 50% feletti arányok elfogadhatók lehetnek, az adott körülményektől függően. 2021-ben a kötelezettségek majdnem kétszeres növekedést a termelés felfutása és az év végi jelentős biztonsági készletezés okozta. A 2022-en 205,16%os emelkedés is az előző évi okokra vonható. A likviditási mutató értéke, és annak alakulása az évek során alátámasztja, hogy a Zala-Elektro kft. forgóeszközei fedezik a rövid lejáratú kötelezettségeket. Bár 2022-re 0,14 pontot esett, ez leginkább a 2021-es magas szám miatt történt, nem lett kedvezőtlen a vállalat számára. 2023-ra ismét esett, viszont még mindig kedvező helyzetben van a vállalat. Azt látom, az elemzés módszertana működik, nagyon hasznosnak találom. A legfőbb feltett kérdésemre pedig azt a választ kaptam, igenis hasznos ennek az elvégzése, nemcsak kötelező. Több vállalkozás beszámolóját is megnéztem, ugyan elemzést nem végeztem, de azt láttam, a kötelező szintig mindenki elvégzi, azonban nem látom, hogy a kapott információkat felhasználnák. Emiatt javasolnám a gazdálkodóknak, hogy évente legalább egyszer ne csak kettő, hanem több üzleti év összehasonlítását végezzék el.