Vállalkozások alapításának, átalakulásának számviteli és pénzügyi folyamatai. Átalakulások a vállalati gyakorlatban - Andrási Liliána
Az egyetemi tanulmányaim alatt a szakdolgozatom témájának mindig is olyan tárgykört képzeltem el, ami érdekfeszítő és jól boncolgatható. A magyar gazdaság kulcsfontosságú része a kis- és középvállalkozások, melyeknek számtalan munkahelyet, innovációt és előrehaladást köszönhetünk. Számos embernek ez jelenti a megélhetését és a kiteljesedését. Azért esett éppen erre a témára a választásom, mert a környezetemben számos kisebb és nagyobb vállalkozás található, így már betekintést nyerhettem ebbe a területbe különböző szemszögekből, és felkeltette az érdeklődésemet. A dolgozatom során elméleti síkon végig vezetem a vállalkozásindítás fő adminisztrációs és jogi lépéseit az alapoktól kezdve, az ötlet megszületésétől a megalapításig. Bemutatom részletesen a választható vállalkozási formákat hazánkban, a helyes kiválasztáshoz előnyöket és hátrányokat felsorolva, összehasonlító ábrákkal szemléltetve azokat. Felvázolom az üzleti terv elkészítésének lépéseit, kiemelt figyelmet fordítva a működési-, pénzügyi- és marketingtervre. Kitérek a vállalkozás finanszírozásának lehetőségeire, betekintést nyújtva a banki hitelek, támogatások és pályázatok világába. Ezen kívül az elméleti részben még az online kereskedelemhez szükséges technikai előkészületeket és weboldal készítést is felvázolok. Dolgozatomban végig azon kérdésekre keresem a választ, hogy mennyire bonyolult egy vállalkozás elindítása, milyen konkrét terveket igényel, mennyire nehéz a magyar piacon az online térben elhelyezkedni kezdő vállalkozóként és milyen összetett feladat egy üzleti terv elkészítése. Mindezekre a kérdésekre a gyakorlati részben adok választ, ahol egy saját vállalkozás alapításával szemléltetem milyen nehézségekbe ütközhetek egy számomra kedves piaci területen, online webshop üzemeltetésével kereskedve. Az elméleti részre alapozva elejétől a végéig bemutatom, hogyan válik az ötletből sikeres vállalkozás, demonstrálom a webshop készítést és annak funkcióit, kitérek a marketing lehetőségekre és ezek sikerességének rátájára, illusztrálom az üzleti modellem, és végül pénzügyi- és számviteli számításokkal egy 5 éves előrejelzést készítek a vállalkozásom tevékenységéről, hogy megítéljem annak eredményességét. Mindezek megvizsgálása és levezetése után arra a következtetésre jutottam, hogy érdemes belevágni ebbe a komplex folyamatba, hiszen olyan értékeket teremthetünk, amelyek támogatják a gazdaságot, és megélhetést nyújthatunk magunk és mások számára.