A közösségi média platformok hatása az ifjúsági korosztályok vásárlási szokásaira - Rónási Réka
A közösségi média az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb társadalmi és technológiai változása, amely alapvetően átalakította a kommunikáció, a fogyasztói magatartás és a vásárlási döntéshozatal mechanizmusait, különösen a 16–29 éves korosztály körében. Szakdolgozatomban azt vizsgáltam, hogyan befolyásolják ezek a platformok a fiatalok vásárlási szokásait, különös tekintettel az online hirdetések és influencerek szerepére, mivel ezek az eszközök a fiatalok számára nemcsak információforrást, hanem érzelmi és társadalmi kapcsolódási pontokat is jelentenek. Az elméleti kutatás során bemutattam a fogyasztói magatartás, a marketingkommunikáció, az online marketing és az e-kereskedelem összefüggéseit, miközben kiemelt figyelmet fordítottam a közösségi média vásárlási döntésekre gyakorolt hatására. Egy kérdőíves felmérés keretében azt elemeztem, hogy a fiatalok miként használják a közösségi médiát információszerzésre, milyen szerepet játszanak az influencerek és a hirdetések a vásárlási szokásaik alakításában, valamint milyen tényezők teszik ezeket a marketingeszközöket különösen hatékonnyá. A kutatás során kitértem arra is, hogyan változtak a fiatalok vásárlási szokásai a közösségi média térnyerésével, illetve hogyan tudnak a vállalkozások versenyképesek maradni ebben a digitális környezetben. A közösségi média nemcsak a vásárlók elérését tette könnyebbé, hanem teljesen új alapokra helyezte a fogyasztói döntéshozatal folyamatát is, amit a vállalkozásoknak érdemes alaposan megérteniük. A dolgozatomban különös figyelmet fordítottam édesanyám divat- és rövidáru üzletének példájára, amely egy kisebb zalai városban működik, és az utóbbi években jelentős forgalomcsökkenést tapasztalt. Arra kerestem a választ, hogy az online jelenlét erősítésével és a közösségi média eszközeinek tudatos használatával miként szólíthatók meg a fiatal vásárlók, valamint hogyan igazíthatók az üzleti stratégiák a modern fogyasztói elvárásokhoz. A kutatás során kiemelten fontosnak tartottam olyan megoldásokat találni, amelyek nemcsak a helyi vállalkozások számára relevánsak, hanem más kis- és középvállalkozások számára is irányt mutathatnak. Úgy vélem, kutatásom hasznos iránymutatást nyújthat a kisebb vállalkozások számára is, akik szeretnék összehangolni hagyományos üzleti modelljeiket a modern digitális marketing eszközeivel, hogy versenyképesek maradjanak a gyorsan változó digitális környezetben.