A coaching szemléletű vezetés felé vezető úton - lehetőségek és kihívások - Ormanecz Adrienn
A szakdolgozat célja a coaching folyamatok, azon belül is a coaching alapú vezetési megközelítés alkalmazásának és hatékonyságának vizsgálata egy nemzetközi vállalat magyarországi gyárában. Az elemzés középpontjában a coaching mint stratégiai fejlesztési eszköz áll, amely támogatja a vezetői hatékonyságot, az innovációt, valamint a szervezeti kultúra javítását. Az egyéni folyamat hatásai a csoportszintű fejlődésben is megjelennek, hozzájárulva a vállalati célok eléréséhez. A szakdolgozatban látható esettanulmány és tapasztalatok alapján a cégeken belüli működések, coaching alkalmazásainak, hasznosíthatóságának területei kerülnek áttekintésre. A dolgozat elméleti részében a coaching folyamat és a coaching szemléletű vezetés alapelvei és gyakorlati hasznosíthatósága látható. A coaching a vezetést nem kizárólag irányító tevékenységként értelmezi, hanem mellette megjelenik közvetlen hatásként a társvezetők és a beosztottak személyes és szakmai fejlődése. Ez a megközelítés kiemeli az problémamegoldó gondolkodás, hatékony kommunikáció, a visszacsatolás, az önállóság és a hosszú távú célorientáció fontosságát. A dolgozat részletesen bemutatja, hogyan kapcsolódnak a coaching módszerei a stratégiai menedzsmenthez, elősegítve a hatékonyabb döntéshozatalt és a vállalati rugalmasságot. Az empirikus rész egy esettanulmányt, egy konkrét coach-folyamatot mutat be, amelyben az érintett cég aktuális kihívásai, például a stratégiai tervezés hiánya, a mikromenedzsment problémája, az innovációs nehézségek és a kulturális különbségek kezelése kerülnek feltárásra a vezető saját tapasztalatai, kihívásai alapján. A folyamat során alkalmazott coaching modellek (például a GROW és a SMART, skálázás, befolyásolás köre, a munka szempontjából fontos támogató és gátló tényezők kereke) jól példázzák, hogyan lehet strukturáltan megközelíteni a vállalati problémákat, és hosszú távú megoldásokat keresni. A dolgozat hangsúlyozza a vezetői coaching fontosságát a szervezeti kultúra alakításában, különösen a konstruktív kommunikáció, a bizalomépítés és a munkavállalók motivációjának növelése terén. Az eredmények összegzése alapján a coaching nem csupán a vezető készségeit fejleszti, hanem hozzájárul a szervezeti célok eléréséhez is. Az ajánlások között szerepel a coaching szemlélet további kiterjesztése hasonló cégek részére. A dolgozat hozzájárul a coaching alapú vezetés elméleti és gyakorlati megértéséhez, különösen az ipari környezetben történő alkalmazásának vizsgálatával. Az ajánlások során látható a coach-ra vonatkozó önreflexiók, fejlesztendő területetek, melyeket a folyamat során a folyamatos visszacsatolások, reflexiók által fogalmazódnak meg.