A digitális átalakulás a számvitelben és az adózási folyamatokban - Nemes Laura
A szakdolgozatban a digitalizáció könyvelésre és adózásra gyakorolt hatásait kíséreltem meg összefoglalni. A 21. században a digitális technológiák térhódítása megkérdőjelezhetetlen és ez alól a pénzügyi szektor sem kivétel. Ez a folyamat számos előnnyel járhat a számvitel és az adózás területén. A könyvelőszoftverek automatizálják az ismétlődő és monoton munkafolyamatokat, csökkentik a hibalehetőségeket, gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a munkavégzést. A felhőalapú megoldások rugalmasabbá teszik a feladatok elvégzését és lehetővé teszik a valós idejű adatokhoz való hozzáférést. Az adózási folyamatok terén évről-évre számos változást lehet megfigyelni, amelyek – amennyiben hatékonyak – hozzájárulhatnak a gazdaság „fehéredéséhez” és az adóbevételek emelkedéséhez, az áfarés csökkentéséhez. Az dolgozat következő részében a kutatás tapasztalatain alapuló konkrét javaslatokat ismertetek, amelyek megvalósítása a szakmában gyakorlati szempontból is hasznosak lehetnek. ·       Felhasználói felületek optimalizálása: a kérdőíves kutatás rávilágított, hogy a felhasználók az adóhatóság egyes digitális platformjai esetében az átláthatóságot és a kezelhetőséget nem érzik elégségesnek. A fejlesztés során érdemes lenne a felhasználói felületek egyszerűsítésére és a navigáció intuitívabbá tételére fókuszálni. Emellett a segédletek elérhetőségének és érthetőségének javítása is fontos szempont. Az adóhatóságnak a platformjai fejlesztésekor figyelembe kellene vennie a szakmabeliek véleményét, hosszabb tesztelési időt hagyni az egyes rendszerek bevezetése előtt. Érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a felhasználói élmény javítása érdekében az online platformok átláthatóságának és kezelésének növelésére. ·       Digitális kompetenciák fejlesztése: a digitális kompetenciák fejlesztésének támogatása fontos volna, nem csak a könyvelők körében, hanem a lakosság egészére nézve. Ahogy az adóhatóság által bevezetett digitális fejlesztések már minden állampolgárt érintenek, a lakosság digitális képzettségét sem szabad elhanyagolni. A könyvelőknek a digitális újítások végett folyamatosan képezniük kell magukat, hogy lépést tartsanak a technológiai fejlődéssel. A szakmai szervezetek és az oktatási intézményeknek ezen igények szem előtt tartásával kell kialakítaniuk a tananyagaikat és szükség esetén továbbképzéseket, online tananyagokat elérhetővé tenniük. A képzéseknek a gyakorlati ismeretekre kell összpontosítaniuk és olyan területeket lefedniük, mint a könyvelő szoftverek haladó szintű használata és a digitális biztonság. ·       Könyvelőirodák szerepe: a könyvelőirodáknak ezen kívül kulcsszerepük van abban, hogy az ügyfelek zökkenőmentesen áttérhessenek a digitális megoldásokra. A könyvelőknek segítséget kell nyújtaniuk az ügyfeleknek az online platformok használatában és az elektronikus dokumentumkezelésben. Így a könyvelőirodáknak érdemes olyan szolgáltatásokat is kidolgozniuk, amelyek kifejezetten az ügyfelek digitális átállását segítik elő. ·       Mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek: a témában fontos a mesterséges intelligencia további használatainak folyamatos vizsgálata, hiszen ez az új technológia további lehetőségeket rejthet magában az adózás és a könyvelés területén, amelyeket érdemes feltárni és kiaknázni. Adatvédelem és biztonság: mindezek mellett az adatvédelem és az adatbiztonság is kiemelt fontosságú a digitális könyvelésben. A könyvelőirodáknak megfelelő intézkedéseket kell hozniuk az adatok védelme érdekében, ebből az okból is szükségük van a könyvelőknek a folyamatos továbbképzésekre, hogy tisztában legyenek a digitális biztonsági kockázatokkal és a legújabb biztonsági megoldásokkal Azonban a digitalizáció újkihívásokat is teremt. A lakosságnak – kiváltképp a könyvelőknek – folyamatosan alkalmazkodniuk kell az újításokhoz. A könyvelőirodák szerepe folyamatos átalakuláson megy keresztül. A jövőben a mesterséges intelligencia várhatóan még nagyobb szerepet kap a könyvelésben és az adózásban, amely valószínűleg a szakma egészére nagy hatással lesz.