Készletgazdálkodás elemzése RS6 Kovács Car Kft-nél - Kovácsné Bubits Bernadett
A szakdolgozatom témája az RS6 Kovacs Car Kft. családi vállalkozás készletgazdálkodásának vizsgálata. A készletgazdálkodás kulcsfontosságú az autószerelő műhelyek számára, mivel a gyors és pontos alkatrészellátás elengedhetetlen a zökkenőmentes munkavégzéshez és az ügyfélelégedettség fenntartásához. Az optimális készletgazdálkodás segíti a költségek csökkentését és a javítási folyamatok gyorsítását. Az RS6 Kovacs Car Kft. 2012-ben alakult Zalaegerszegen, és két fő tulajdonos, egy apa és fia vezetik a vállalkozást. A cég sikeres működése érdekében minden szükséges szakmai és jogi követelményt betartottak. A készletek a gazdaságban a termelés és a fogyasztás időbeli és térbeli eltéréseiből fakadó szükségszerűség alapján jelennek meg. A termelés nem mindig tud azonnal reagálni a piaci keresletre, így a készletezés segít biztosítani a folyamatos ellátást. A készletezés célja a kereslet ingadozása, váratlan problémák kezelése és üzleti lehetőségek kihasználása. A készletek három fő csoportba sorolhatók: anyagok, befejezetlen termelés és félkész termékek, valamint késztermékek. Az értékelésük különböző módszerekkel történhet, például tényleges beszerzési áron vagy súlyozott átlagáron. A nyilvántartás lehet folyamatos mennyiségben, értékben, vagy leltározás alapján. A készletek helye a mérlegben a forgóeszközök között szerepel. A készletek helyes értékelése és nyilvántartása kulcsfontosságú a vállalat pénzügyi és operatív döntéseihez. A megfelelő készletkezelés csökkentheti a költségeket, növelheti a vállalkozás hatékonyságát, és segíthet a pénzügyi kimutatások pontos elkészítésében.A számviteli politika biztosítja, hogy a cég számviteli rendszere megfeleljen a jogszabályi előírásoknak, miközben figyelembe veszi a vezetőség és a tulajdonosok információs igényeit. A vállalkozó nagyobb értékű törött autók felvásárlásával is foglalkozik, melyek a készlet nagy részét képezik. Az autók vásárlását követően a műhelyben történik a javításuk, és az így felújított gépjárművek értékesítése biztosítja a vállalkozás fő bevételi forrását.A cég politikája szerint nem célszerű nagyobb készletet felhalmozni, mivel minden gépjármű egyedi típusú, és a szükséges alkatrészeket csak a hibák felmérése után rendelik meg. Mivel a vállalkozó több megbízható beszállítóval dolgozik együtt, akik azonnal szállítanak, nem jelent problémát, ha egy alkatrész nincs készleten. A készletmozgásokat az autók beérkezésétől az eladásig folyamatosan nyomon követik, és a FIFO vagy LIFO módszerekkel biztosítják a hatékony készletkezelést. Az adminisztrációban minden autóhoz kapcsolódó költséget rögzít az illetékes, és a készletet havi vagy negyedéves rendszerességgel elemzi, hogy időben döntéseket hozhassanak a vezetők a régóta készleten lévő autók sorsáról.A műhely egyéb készletei között szerepelnek az alkatrészek, szerszámok, folyadékok és egyéb szükséges eszközök.A leltár a vállalkozás eszközeinek, készleteinek és egyéb vagyonának pontos nyilvántartása, amely segít meghatározni az eszközök mennyiségét és értékét. A leltározás folyamata során a vállalat fizikailag is felméri a készletek és eszközök valós állapotát, hogy azok megfeleljenek a nyilvántartásoknak. A leltár célja, hogy biztosítsa a pénzügyi beszámolók hitelességét és pontosan tükrözze a vállalkozás vagyoni helyzetét. A leltárnak teljesnek és valósnak kell lennie, minden eszközt és forrást fel kell tüntetni a megfelelő mennyiségben és értékben. Az eszközöket a törvényben meghatározott módon kell értékelni, például bekerülési vagy piaci értékük alapján. A leltározás során felmerülő eltéréseket alaposan dokumentálni és korrigálni kell. A műhely készletkezelésében több speciális helyzet is előfordul, amelyek különleges figyelmet igényelnek. Ilyenek a használt gépjárművek kezelése, amelyek értékét a műszaki állapotuk és a piaci környezet folyamatosan befolyásolja. Az alkatrészkészletek forgási sebessége is fontos szempont, hiszen a gyorsan fogyó alkatrészeket folyamatosan nyomon kell követni, míg a ritkábban használt alkatrészek hosszú ideig a készletben maradhatnak. A selejtkezelés során a hibás alkatrészeket és veszélyes hulladékokat megfelelően kell kezelni, az újrahasznosítható elemeket külön kell választani. A garanciális visszatérítések és egyedi megrendelések kezelése is speciális nyilvántartást igényel, hogy az átláthatóságot biztosítani lehessen. A környezettudatos készletgazdálkodás a műhely működésének szerves része, ahol a fenntarthatóságot és a közösség érdekeit figyelembe véve zajlik a hulladékok kezelése és az energiahatékony működés.