AZ EFQM Modellbe való befektetés megtérülésének vizsgálata - Panker Viktória
A napjaink kihívásaihoz lehetséges megoldás, segítség lehet a szervezetek számára egy olyan üzleti kiválósági modell alkalmazása, mint az EFQM Modell. A szakdolgozatom célja az EFQM Modell alkalmazásának pénzügyi hatásainak vizsgálata. A kutatás középpontjában az áll, hogy milyen mértékben járul hozzá az EFQM Modell alkalmazása a vállalatok pénzügyi teljesítményének javulásához, mennyire térülnek meg az EFQM Modell bevezetésére fordított erőforrások. A Modell pénzügyi hatásaival kapcsolatos kutatások száma korlátozott, különösen a magyarországi vállalatok esetében, ezért gondolom úgy, hogy ez a téma aktuális, hiszen segíthet a vállalatoknak megalapozottabb döntéseket hozni az EFQM Modell bevezetésével kapcsolatban. A kutatáshoz kvantitatív és kvalitatív módszereket kombinálok. Kvantitatív elemzéssel vizsgálom a pénzügyi adatokat olyan magyarországi és külföldi vállalatoknál, akik már bevezették az EFQM Modellt. A kvalitatív kutatás során kérdőíves felmérést végzek a már EFQM Modellt alkalmazó magyarországi szervezetek képviselőivel. Az eredmények segítségével pontosabb kép kapható az EFQM modell pénzügyi megtérüléséről, előnyeiről, az alkalmazás tapasztalatairól. Az eredmények azt mutatják, hogy az EFQM modell alkalmazása rövid távon pozitív hatással lehet a vállalatok pénzügyi teljesítményére, a hosszú távú hatások már kevésbé egyértelmű és kimutatható. A kérdőíves felmérésből leszűrhető, hogy a válaszadók többsége szerint az EFQM modell pozitív hatással volt több területen, mint az alkalmazottak motivációja, vagy a szervezeti kultúra, de a pénzügyi megtérülést nem látták egyértelműen. A Modell alkalmazása számos előnyt jelenthet azoknak a vállalatoknak, akik szeretnének több területen fejlődni, az üzleti élet változásaival lépést tartani, de ehhez idő, anyagi és humán befektetés, megfelelő előkészületek és a vezetői elkötelezettség szükséges. Bár az EFQM Modell alkalmazása nem feltétlenül garantálja a pénzügyi sikereket, de számos más területen járhat előnnyel, ezért érdemes elindulni ezen az úton.