A víz a mi kincsünk! A Zalavíz Zrt. gazdálkodásának nehézségei - Németh Adrienn
A Zalavíz Zrt. gazdálkodásának nehézségei című szakdolgozat azzal a céllal készült, hogy alapos és átfogó elemzést nyújtson a vállalat működési és pénzügyi kihívásairól. A téma választása több szempontból is releváns, amelyből a legfontosabbat ki is fejtem: a víziközmű-szolgáltatás hazai helyzete az utóbbi évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül, amely során számos szabályozási, gazdasági és társadalmi hatás érte az iparágat. A Zalavíz Zrt. mint regionális szolgáltató ezeknek a változásoknak egyik jellegzetes példája, így kutatása nemcsak a cégre vonatkozó konkrét megállapításokat, hanem a szektor egészére kiterjeszthető következtetéseket is eredményezhet.A dolgozat célja kettős volt: egyrészt bemutatni a vállalat jelenlegi helyzetét, gazdálkodási struktúráját és azokat a belső és külső tényezőket, amelyek a működési nehézségeket okozzák, másrészt javaslatokat megfogalmazni a hosszú távú fenntarthatóság érdekében. Az elemzés során kiemelt figyelmet kaptak a szabályozott árképzésből adódó problémák, a díjbefagyasztás hatásai, az inflációs nyomás, valamint az energia- és bérköltségek emelkedése. Emellett a belső folyamatok optimalizálására tett erőfeszítések is vizsgálatra kerültek, különös tekintettel a költségcsökkentési és hatékonyságjavító intézkedésekre.A kutatás módszertanában kétféle megközelítést alkalmaztam. Egyrészt a vállalat éves beszámolóinak és pénzügyi kimutatásainak kvantitatív elemzése alapján átfogó képet kaptam a gazdasági teljesítmény alakulásáról. Másrészt kvalitatív módszerrel, vezetői interjú segítségével igyekeztem mélyebben megérteni a gyakorlati működés során felmerülő problémákat és a döntéshozatal hátterét. A kutatás eredményei rávilágítottak arra, hogy a szabályozott díjstruktúra és az infláció együttes hatása komoly pénzügyi feszültségeket okoz a vállalatnál. A külső gazdasági tényezők, például az energiaárak és a bérköltségek növekedése olyan terhet ró a cégre, amelyet a belső hatékonyságjavító intézkedések önmagukban nem képesek ellensúlyozni. Az állami támogatások és kormányzati beavatkozások ugyan időszakosan biztosítják a működés fenntarthatóságát, ám ezek csak rövid távú megoldásokat kínálnak, és nem kezelik a mélyebb strukturális problémákat. A dolgozat arra is rámutatott, hogy a karbantartási munkák elmaradása miatt a közművagyon állapota hosszú távon romlik, ami további költségnövekedést és szolgáltatási problémákat vetít előre. A kutatás eredményei alapján megfogalmazott javaslatok célja, hogy segítsék a vállalatot a pénzügyi stabilitás megteremtésében és a fenntartható működés biztosításában. Ezek közé tartozik a díjstruktúra felülvizsgálata, a belső folyamatok további optimalizálása, valamint a külső támogatások hosszú távú biztosításának érdekében történő érdekérvényesítés.