A Flex Zala B humánerőforrás-menedzsmentje fókuszálva a direkt létszám tervezésére és kontrollálására - Bekes Gergő
A humánerőforrás-menedzsment napjainkban meghatározó szerepet játszik a vállalatok sikeres működésében. A termelési szektorban tevékenykedő vállalatok esetén a direkt létszám tervezése kiemelten fontos, mivel jelentős mértékben hozzájárul a gyártási folyamatok zavartalan lebonyolításához. A kutatásom célja, hogy a Flex Zala B direkt munkaerő létszámtervezésére és -kontrollálására irányuló folyamatokat vizsgálja, továbbá, hogy a tervezési és kontrollfolyamatok optimalizálásához hozzájáruljon és javaslatot fogalmazzon meg a vállalati hatékonyság növelésére. A szakdolgozat módszertani részében két fő kutatási eszközt alkalmaztam: dokumentumelemzést és több körös mélyinterjút. A dokumentumelemzés során a Flex Zala B vállalat rendelkezésre álló belső anyagait, dokumentumait vizsgáltam, amelyek részletes képet adtak a humánerőforrás-stratégiákról, általános eljárásokról és a direkt munkaerő kiválasztásának módszereiről. Az alkalmazott módszerek által szerzett információkat értékeltem, majd elemeztem. A kutatás három hipotézisre épül: A Flex Zala B létszámtervezési folyamata több lépésből álló megközelítést alkalmaz, amely jelentősen hozzájárul a termelési kapacitás és hatékonyság eléréséhez és fenntartásához. A Flex Zala B a direkt létszám kontrollálására modern, digitális nyomon követési rendszereket és adatgyűjtési eszközöket alkalmaz. A technológiai fejlődés jelentős szerepet játszik a Flex Zala B munkaerő-tervezési és -kontrollálási folyamataiban, lehetővé téve a direkt létszám hatékonyabb tervezését és ellenőrzését. A kutatás eredményei egyértelműen igazolták a megfogalmazott hipotéziseket. A mélyinterjúk és a dokumentumelemzés alapján azonosítottam a létszámtervezés és -kontrollálás erősségeit, valamint azt a területet, ahol további fejlesztés lehet szükséges. Úgy gondolom, hogy a kutatás eredményei és a megfogalmazott javaslat hasznos információként szolgálhat a kutatás fókuszában álló vállalat számára, emellett más termelő vállalatok direkt létszámtervezési és -kontrollálási folyamatainak fejlesztéséhez is hozzájárulhat.