Tudásmenedzsment a zalaegerszegi vállalatok körében – fókuszban a duális képzési helyek - Simán Annamária
A tudásmenedzsment-rendszerek szerepe egyre fontosabb a vállalatok működésében, hiszen a szervezeti tudás megszerzése, megőrzése, megosztása, tárolása lehetővé teszi a szervezet hatékonyságának növelését a szervezeti célok elérése érdekében. A tudásmenedzsment napjainkban kiemelt szerepet játszik a vállalatok versenyképességének és fenntarthatóságának megőrzésében. A kutatásom célja, hogy felmérjem a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ (továbbiakban: PE ZEK) duális képzési helyein folyó tudásmenedzsment folyamatokat, a vállalatok és a PE ZEK közötti tudásmenedzsment rendszert, valamint a vállalatoknál használt digitális eszközök és platformok szerepét a tudásmenedzsmentben. A kutatási eredmények érvényességének, megbízhatóságának és alaposságának érdekében kutatásom során a trianguláció jegyében több adatforrásból és módszerrel végzem a vizsgálatokat. Szakértői mélyinterjú és a PE ZEK duális partnervállalatainál dolgozó mentorokkal történő kérdőíves megkérdezés által történő adatgyűjtést követően kvalitatív és kvantitatív módon elemzem a beérkezett adatokat. Végül az eredményeket értelmezem. Az alábbi hipotéziseket állítottam fel: H1: A PE ZEK duális képzési helyein a tudásmenedzsment-rendszerek fő jellemzője a szervezeti tudás megőrzésére való törekvés. H2: A duális képzés keretében a PE ZEK és a partnerszervezet közötti hatékony tudásmegosztás és kommunikáció elősegíti a hallgatók gyakorlatorientált fejlődését és növeli a felsőoktatási képzés hasznosíthatóságát a szervezeteknél. H3: A duális szervezetek strukturált adatbázisokat és digitális rendszereket használnak, a vállalati tudás hosszú távú megőrzésének és a tudás hatékony megosztásának érdekében. Kutatásom újszerűsége és eredetisége abban rejlik, hogy a PE ZEK duális képzési helyein működő tudásmenedzsment-rendszerek, valamint az egyetem és partnerszervezetek közötti tudásmenedzsment-folyamatok eddig feltáratlan és kutatásban nem érintett témának bizonyulnak. A dolgozat javaslatokat is megfogalmaz a vállalatok és az oktatási intézmények számára a tudásmenedzsment fejlesztése érdekében. Kutatásom eredményeképp egy kutatási rést kívánok megcélozni, amely véleményem szerint mind az egyetem, mind pedig a duális képzési helyek számára is hasznos információként szolgál az együttműködés és a tudásmegosztás jegyében.