Értékáramlás - Alapanyagtól a vevőig - Bauer Liza Mária
A hatékony gyártás alappillére a Lean Menedzsment. A dolgozat célja, hogy rávilágítson az értékáramlás térkép használatának fontosságára. Az elemzésem során egy multinacionális vállalat gyártósorára készítettem el az értékáramlás térképet (későbbiekben: VSM), amely segítségével sikerült fontos fejlesztési folyamatokat megállapítani. A dolgozat során elemzésre kerülnek a VSM által észlelt problémák, amelyeket további Lean eszközök segítségével részletesebben is tanulmányoztam. A multinacionális cégnél töltött gyakorlati időm alatt került sor egy Kaizen eseményre, amely rávilágít a dolgozat témájának időszerűségére. A Lean Menedzsment alapjainak és alapelveinek megértése fontos az eszközök használata szempontjából, így ezek is bemutatásra kerültek. A dolgozat alapját képezte a VSM megalkotása, amelynek célja a folyamatfejlesztési eseménynek segítése volt.  Az így keletkezett problémákra végzett elemzések támogatást nyújtottak a projektek sikeres működéséhez. A tanulmány során rangsorolt problémákra született megoldások megvalósulásának folyamatai is bemutatásra kerültek. A VSM egy kiváló eszköze a folyamatfejlesztésnek a hatékony gyártás szempontjából. Legfőbb célja a folyamatokban rejlő veszteségek azonosítása, annak érdekében, hogy alapot adjon a folyamatos fejlesztési intézkedéseknek. A dolgozat összegzésében rávilágítottam a projekteknek a sikerességére és a megvalósulására, valamint folyamatban lévő fejlesztésekre. Emellett az észlelt problémákra is további fejlesztési lehetőségeket fogalmaztam meg. Összességében a VSM átfogó képet nyújt a vállalat működéséről, kezdve a vevői igényektől egészen a folyamatok részletezéséig és a kiszállításig. Az összegyűjtött információk és elemzések hozzájárultak a projektek hatékony dinamikájához. A dolgozat hozzájárult a Lean menedzsment megismeréséhez, specializálódva az eszközök használatára. A végkövetkeztetés, hogy a Lean Menedzsment folyamatos használata egy vállalat számára kulcsfontosságú a hatékonyság és a versenyképesség fenntartása, valamint növelése érdekében.