A körforgásos gazdaság és a fenntartható divat - Födemes Zoltán
A dolgozat a körforgásos gazdaság és a fenntartható divat témáját öleli fel, rávilágítva a divatipar által keltett globális és lokális kihívásokra, valamint azokra a lehetőségekre, amelyeket a fenntartható működési modellek és az innovatív megoldások kínálnak. A témaválasztás hátterében az a felismerés áll, hogy a divatipar az egyik legnagyobb környezeti terheléssel járó szektor, ugyanakkor a fenntartható divat egyre nagyobb figyelmet kap, mint a környezeti problémákra adható megoldás. Személyes kapcsolódásom a témához a használtruha-vállalkozásom és a divat iránti elhivatottságom által erősödik, amely során nap mint nap szembesülök a fenntarthatóság és a gazdasági élet összehangolásának kihívásaival.  A dolgozat célja a körforgásos gazdaság és a fenntartható divat koncepcióinak bemutatása, valamint ezek alkalmazásának elemzése a globális és magyarországi gyakorlatban. A kutatás átfogó képet nyújtan a fenntartható divat hatásairól a magyar gazdaságra, valamint megvizsgálja a helyi szereplők lehetőségeit a fenntarthatóbb modellek iránti átállásban. Emellett rávilágít arra is, hogy a fogyasztói tudatosság és az oktatás hogyan segítheti elő a fenntartható divat érvényesülését. A dolgozat módszertana szekunder kutatáson alapul, amely során releváns tudományos irodalmak, iparági jelentések és esettanulmányok elemzése történt. A kutatás során emellett figyelembe vettük a használtruha-vásárlási szokásokat, a digitális platformok hatását és a fenntartható divat társadalmi elfogadottságát.  A dolgozat eredményei rámutatnak arra, hogy a körforgásos gazdaság alkalmazása a divatiparban nem csupán környezetvédelmi szempontból előnyös, hanem gazdaságilag is értéket teremt. Az olyan kezdeményezések, mint a textilhulladék újrahasznosítása, a használtruha-kereskedelem fellendítése vagy a fenntartható anyagok fejlesztése, jelentősen hozzájárulhatnak a fenntartható gazdasági növekedéshez. Magyarországon a helyi kis- és középvállalkozások számára kiemelt lehetőséget jelenthet a fenntartható divat iránti kereslet növekedése, amely nemcsak munkahelyteremtést, hanem a vidéki gazdaság erősítését is elősegítheti. A kutatás emellett hangsúlyozza, hogy a fogyasztók tudatosságának növelése, a szabályozási keretek javítása és az innováció támogatása kulcsszerepet játszik a fenntartható divat előmozdításában.  Összességében a dolgozat rávilágít arra, hogy a fenntartható divat és a körforgásos gazdaság integrációja nem csupán a divatipar új irányvonalát jelenti, hanem társadalmi és gazdasági szempontból is fenntarthatóbb jövőt kínál. Az itt bemutatott eredmények és összefüggések alapot nyújthatnak további kutatásokhoz, valamint segíthetik a hazai döntéshozókat és vállalkozásokat a fenntartható fejlődés iránti előrehaladásban.