Kriptodevizák, mint felkapott befektetési eszközosztály - Asperján Levente
A szakdolgozat témája a kriptodevizák mint befektetési eszközosztály, amely az elmúlt évtized jelentős pénzügyi és technológiai innovációjának tekinthető. A kriptoeszközök piaca dinamikusan bővült a Bitcoin 2009-es indulása óta, különösen kiemelkedő növekedést produkálva 2021-ben és 2024-ben. Vonzerejük elsősorban a magas hozam ígéretében és a blokklánc technológia újdonságaiban rejlik, miközben jelentős kockázatokat hordoznak volatilitásuk és a szabályozási környezet bizonytalanságai miatt. A dolgozat célja a kriptovaluták befektetési sajátosságainak, technológiai alapjainak és piaci viselkedésének átfogó elemzése. Bemutatásra kerültek a blokklánc technológia alapelvei, a decentralizált hálózatok működése és az egyes konszenzus algoritmusok, különös tekintettel a Bitcoin által alkalmazott Proof of Work, valamint az Ethereum Proof of Stake mechanizmusára. Ismertetésre kerültek továbbá a legismertebb kriptovaluták, különösen a Bitcoin és az Ethereum, illetve a különféle altcoinok szerepe és sajátosságai. Kiemelt figyelem irányult a kriptoeszközök befektetési teljesítményére és volatilitására, valamint arra, hogyan viszonyulnak a hagyományos befektetési formákhoz, mint a részvényekhez vagy nemesfémekhez. A dolgozat kitér arra, hogy bár a kriptodevizák jelentős hozamlehetőségeket kínálnak, befektetési kockázataik is kiemelkedőek, amelyeket elsősorban a jelentős árfolyam-ingadozások és a piaci manipulációs lehetőségek okoznak. A dolgozatban elemzés mutatja be a Bitcoin és az Ethereum árfolyamának történelmi alakulását, külön kiemelve a 2017-es, 2021-es és 2024-es bikapiacokat, valamint a következményként fellépő visszaeséseket. Megállapításra került, hogy a kriptovaluták korábbi alacsony korrelációja a hagyományos befektetési eszközökkel napjainkra jelentősen erősödött, különösen magas kockázatú piaci időszakokban. Ennek ellenére hosszú távon még mindig jelentős diverzifikációs potenciállal rendelkeznek. A dolgozat részletesen tárgyalja a kriptovaluták befektetési előnyeit és kockázatait, beleértve a decentralizáció által kínált kontrollt, az innovációs potenciált, valamint a szabályozási, technológiai és etikai kihívásokat is. Szó esik továbbá a befektetési stratégiák fontosságáról, különösen a diverzifikáció és a megfelelő kockázatkezelés szerepéről. A kutatás eredményei szerint a kriptovaluták helye indokolt lehet egy befektetési portfólióban, feltéve, hogy a befektetők rendelkeznek megfelelő ismeretekkel, kockázatvállalási képességük megfelelő, és folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci és szabályozási környezet változásait.