A „Smart Process” bevezetése egy vállalat életébe - Cselenkó Péter
Dolgozatomban a munkahelyemen bevezetett Smart Process, azaz intelligens folyamatmenedzsment bevezetésének lehetőségeit vizsgáltam meg belső vállalati környezetben. A választott téma időszerűségét a digitalizáció gyors térnyerése, valamint a vállalatok hatékonyság- és versenyképesség-növelési törekvései indokolták. így szakdolgozatom célja az volt, hogy bemutassam a „Smart Process” szoftver bevezetésének folyamatát a Tipper Tie Technopack GmbH vállalatnál, és hogy a szoftver alkalmazásának tapasztalatait feltárva értékeljem a rendszer hatékonyságát, hasznosságát és a jövőbeli fejlődési potenciálját. A gyorsan változó piaci elvárások és a belső működési nehézségek miatt a vállalatok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az informatikai támogatással működő vállalatirányítási rendszerekre. A primer kutatási eredményeim (esettanulmány, a vezetői interjú és a kérdőíves felmérés) egyaránt azt igazolták, hogy a rendszer bevezetése valós és mérhető pozitív változásokat idézett elő a vizsgált szervezet működésében. A rendszer alkalmazása révén csökkent a hibák száma, javult a részlegek közötti kommunikáció, és nőtt a dolgozói elégedettség. A vezetés szándéka nem merült ki a bevezetésben, hanem folyamatos fejlesztésekben gondolkodnak. Mindez egyben azt is mutatja, hogy a rendszer egy olyan „élő” és folyton fejlődő platformként működik, amelyet a szervezet igényeihez lehet igazítani. Éppen ezért összességében az a megállapítás tehető, hogy a Smart Process nem csupán egy szoftver, hanem egy komplex vállalatirányítási eszköz, amely érdemben hozzájárul a stratégiai célok eléréséhez. Úgy gondolom, hogy a kutatás során megismert előnyök és tanulságok más vállalatok számára is hasznos iránymutatást jelenthetnek egy hasonló rendszer bevezetése esetén. A Smart Process alkalmazása révén csökkent a hibák száma, javult a részlegek közötti kommunikáció, és nőtt a dolgozói, valamint nem utolsósorban a vevői elégedettség is. A cégem vezetősége nem csupán a bevezetésre koncentrált, hanem hosszú távon is elkötelezett a folyamatos fejlesztések iránt. Munkavállalói opcióként, ötlet/javaslat felületet is indított, melyben a munkavállalók, nem csak javaslatokat tehetnek folyamatok optimalizálására, hanem mint folyamat elemző, reszt vehet a lépések kialakításában, igy is javítva a részlegek közötti kommunikációt, valamint munkavállalói, illetve vevői elégedettséget, ráadásul cégemnél ez egy nyeremény játék keretében zajlott, a legtöbb javaslatot benyújtó osztály egy csapat építő tréningen vehetett részt. Mindez arra utal, hogy a rendszer egy valós dinamikusan fejlődő platformként működik, amely rugalmasan igazítható a szervezet aktuális igényeihez.