Marketingstratégia kialakítása egy induló vállalkozásnál - Horváth Balázs
A vállalkozás indítása összetett, ugyanakkor rendkívül inspiráló folyamat, amely alapos előkészületeket, tudatos tervezést és megfelelő piaci tájékozottságot igényel. Magyarországon az utóbbi években egyre nagyobb hangsúly helyeződik a kis- és középvállalkozások szerepére, hiszen ezek a gazdaság mozgatórugóiként jelentősen hozzájárulnak a foglalkoztatás növeléséhez és az innováció ösztönzéséhez. Dolgozatom célja, hogy átfogó képet nyújtson a hazai vállalkozásindítás sajátosságairól, annak jelentőségéről, valamint azokról a kulcstényezőkről, amelyek meghatározzák egy új vállalkozás sikerét vagy kudarcát.Különös figyelmet fordítottam a marketing szerepére a mai üzleti környezetben. A hatékony marketingstratégia kialakítása, a célcsoport pontos meghatározása, a pozicionálás és az üzenetformálás alapvető feltételei a piacon való érvényesülésnek. Emellett a digitális jelenlét, különösen az online marketing eszközei ma már megkerülhetetlenek, mivel lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy költséghatékony módon szólítsák meg célközönségüket. A kulcsteljesítmény-mutatók (KPI-ok) segítségével pedig mérhetővé válik a kampányok hatékonysága, és követhetővé a fejlődés. A piackutatás, a versenytársak elemzése és az új lehetőségek feltérképezése szintén elengedhetetlen ahhoz, hogy egy induló cég megalapozott döntéseket tudjon hozni.A dolgozat második része a rendezvényszervezés témakörét vizsgálja, mint önálló vállalkozási formát. Ez a terület különösen összetett, hiszen ötvözi a kreativitást, a precíz szervezést, valamint a hatékony kommunikációt és logikus gondolkodást. Egyéni vállalkozóként szerzett tapasztalataim lehetőséget adtak arra, hogy gyakorlati szempontból is bemutassam, hogyan működik egy rendezvényszervezéssel foglalkozó vállalkozás. Részletesen ismertetem egy rendezvény üzleti tervének felépítését, a pénzügyi és logisztikai szempontokat, valamint a célcsoport meghatározásának és elérésének hatékony módszereit.A közösségi média a rendezvénykommunikáció meghatározó eszközévé vált, hiszen költséghatékony módot kínál az érdeklődők elérésére, valamint a márkaismertség és elköteleződés növelésére. A sikeres rendezvény kulcsa a professzionális tartalomkészítés, a célzott kampányok, illetve a résztvevőkkel való folyamatos kapcsolattartás. Emellett fontos szerepe van a szolgáltatói háttér kialakításának, a partnerekkel és szponzorokkal való együttműködésnek, valamint az ügyfélkapcsolatok gondozásának is. Ezek mind hozzájárulnak a rendezvény zökkenőmentes lebonyolításához és a hosszú távú piaci jelenlét fenntartásához.Empirikus kutatásom során saját rendezvényem adatait elemeztem statisztikai módszerekkel, köztük kétmintás T próbával és leíró statisztikákkal. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a jegyvásárlás és fizetés módja szignifikánsan befolyásolta a vásárolt jegyek árkategóriáját: az online vagy kártyás fizetők általában magasabb árú jegyeket vásároltak, míg a személyesen, készpénzzel fizetők inkább az olcsóbb lehetőségeket választották. Az értékesítési adatokból az is kiderült, hogy a promóteri elővételes jegyek dominálták az eladásokat, ami fontos tanulság lehet a jövőbeli kampányok tervezésénél.Dolgozatom tehát komplex képet ad a vállalkozásindítás és rendezvényszervezés közötti kapcsolatról, valamint azokról a gyakorlati tapasztalatokról és kihívásokról, amelyekkel a hazai piacon működő kezdő vállalkozások szembesülhetnek.