Vállalkozás indítása és annak kihívásai a modern gazdaságban - Kovács Márk
Dolgozatom témája a vállalkozásindítás, amely napjainkban különösen aktuális a gyorsan változó gazdasági és technológiai környezetben. A témaválasztás célja, hogy bemutassam, milyen feltételek szükségesek egy vállalkozás sikeres elindításához, és milyen tényezők befolyásolják a hosszú távú működést. A dolgozat célja egy elméleti és gyakorlati áttekintés nyújtása a vállalkozásindítás folyamatáról. Két részre bontottam a dolgozatom, egy elméleti és egy gyakorlati részre. Az elméleti részben bemutatom azt, hogy mi is az a vállalkozás, ezen belül kitérve különböző szempontok szerint milyen vállalkozási típusok léteznek. Megemlítem a vállalkozási ötlet generálásának forrásait. Ezután az üzleti terv készítésének fontosságáról beszéltem és részletesen bemutattam ennek tartalmát. Következőkben a marketing elemeit taglaltam, beleértve a célpiac vizsgálatát és a marketingmix elemeit. Elméleti rész végén még bemutattam, hogy egyes vállalkozások milyen adóterhekre számíthatnak és ezeknek a folyamatát. Dolgozatom gyakorlati részében egy fiktív vállalkozást hoztam létre egy esettanulmány alapján. Ennek a vállalkozásnak mutattam be az üzleti tervét, amit egy vezetői összefoglalóval kezdtem, ezután a vállalkozást mutattam be. Következőkben a külső és belső környezet elemzését vizsgáltam, ahol kitértem a versenytárs elemzésre és iparág elemzésre, itt még elvégeztem egy PESTEL-elemzést, SWOT-analízist és a Porter-féle öt versenyerő modell alapján is elemzést végeztem. Ezután a marketingtervet részleteztem, ezen belül a célpiac elemzését, a termékpolitikát, az árpolitikát, az értékesítéspolitikát és a kommunikációs politikát. Ezt követően a vállalkozás működési tervét részleteztem. Majd a szervezeti terven belül fogalmaztam meg a vállalkozás jogi formáját és a szervezeti felépítést. Végül pénzügyi tervben vizsgáltam meg a vállalkozás árbevétel tervét, költségtervét, cash-flow tervét, eredménykimutatás tervét az első három évre, és végül kiszámoltam az tervezett adatok alapján a fedezeti pontot. Összességében elmondható, hogy egy vállalkozás indítása nem pusztán az ötlet megvalósítását jelenti, hanem egy sokrétű, folyamatos tanulással és alkalmazkodással járó folyamatot. A piaci siker érdekében elengedhetetlen a tudatos tervezés, a környezet elemzése, a pénzügyi tudatosság, az innováció és a hatékony kommunikáció. A fiktív vállalkozás üzleti terv példája azt igazolja, hogy még egy viszonylag telített piacon is van lehetőség egyedi koncepcióval, minőségi szolgáltatással és jól felépített márkával stabil és nyereséges vállalkozást létrehozni.