Zalaco Zrt. leltározási tevékenységének a vizsgálata - Nagy-Palócz Dominik
A dolgozat célja a készletkezelés és leltározás folyamatainak részletes bemutatása és értékelése a Zalaco Zrt. működésén keresztül. A vizsgálat során különös figyelmet fordítottam arra, hogy feltárjam azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a készletpontosságot, a leltári eltérések kezelését, valamint az alkalmazott informatikai rendszerek (különösen a JDE, a Kulcs-Soft és a QLM rendszerhez kapcsolódó Waprom modul) szerepét a készletgazdálkodásban. A Zalaco Zrt. esetében a készletkezelés több szintre tagozódik: digitális nyilvántartás, havi leltározás és az eltérések kiértékelése. A havi leltár során a készletek öt fő kategóriába sorolva kerülnek rögzítésre: késztermékek, félkésztermékek, alapanyagok, csomagolóanyagok és vásárolt készletek. A leltározás minden hónapban megtörténik, területi felelősségi körök szerint ütemezve. A fizikai leltárt vak módszerrel végzik, tehát a dolgozók nem láthatják az előzetesen rendszerben szereplő készletadatokat. A pontos adatfelvétel érdekében a leltár többszörös átszámolással történik, és az adatokat a JDE rendszerbe visszacsatolva korrigálják az esetleges eltéréseket. A leltár során alkalmazott QLM rendszer (Waprom modul) támogatja a raktárirányítást, segítve a készletek pontos beazonosítását és nyomon követését. Az informatikai rendszerek összehangolt működése elengedhetetlen, hiszen a JDE, mint központi vállalatirányítási rendszer, fogadja a napi tranzakciós adatokat a HOS (SRS) rendszerből, majd kiszámítja a zárókészletet. Ez a zárókészlet visszakerül a HOS felületére, ahol a szaküzleti dolgozók a WebHos felületen tableten rögzítik a ténylegesen mért mennyiségeket. Ezt követően a JDE feldolgozza az eltéréseket, amelyek alapján szükség esetén javító intézkedések történnek. A folyamat végén a leltárívek a pénzügyi osztályra kerülnek. A dolgozatban bemutatott összehasonlító elemzés során rávilágítottam arra is, hogy a Zalaco jelenlegi rendszerei több szempontból eltérnek a nagyobb nemzetközi vállalatok (mint például a Lantmännen Unibake) által alkalmazott megoldásoktól. Bár a technológiai fejlettség és automatizáltság tekintetében még vannak fejlesztési lehetőségek, a Zalaco folyamatosan törekszik a digitalizáció mélyítésére és a készletkezelési folyamatok optimalizálására. A leggyakoribb hibák elemzése alapján világossá vált, hogy a manuális folyamatok csökkentésével, a képzések rendszeresítésével és az informatikai rendszerek továbbfejlesztésével jelentősen javítható lenne a leltározási pontosság és a működési hatékonyság. A dolgozat egyértelmű következtetése, hogy a leltározás nem csupán adminisztratív kötelezettség, hanem a hatékony vállalati működés szerves része, amely közvetlen hatással van a pénzügyi pontosságra, a termelési tervezésre és a beszerzési döntésekre is. A jövőbeni fejlesztések irányát egy átfogó képzési program, valamint a JDE és a QLM rendszer integrációjának mélyítése jelentheti, amely támogatja a valós idejű készletkezelést és csökkenti a hibalehetőségeket.