Toborzási és kiválasztási folyamatok a nyugat-magyarországi vállaltok körében - Kovács Beáta Nikoletta
Az emberi erőforrás menedzsment (HRM) az elmúlt években jelentős változáson ment keresztül, különösen a digitalizáció és a munkaerőpiac átalakulásának hatására. A toborzás és kiválasztás ma már nem pusztán adminisztratív feladat, hanem stratégiai jelentőségű folyamat, amely közvetlen hatással van a vállalatok hatékonyságára és hosszú távú eredményességére. A megfelelő munkaerő megtalálása és megtartása egyre nagyobb kihívást jelent, különösen a munkaerőhiányos és regionálisan eltérő munkaerőpiaci környezetben. Záródolgozatom célja, hogy átfogó képet adjon a nyugat-magyarországi vállalatok toborzási és kiválasztási gyakorlatáról. A kutatás három fő kérdésre összpontosít: melyek a leggyakoribb és legnépszerűbb toborzási csatornák, és ezek között milyen szerepet játszanak az online platformok, közösségi média és toborzási szolgáltatók; milyen módszereket, eszközöket és szempontokat alkalmaznak a cégek a kiválasztás során; valamint, hogy milyen gyakorlat jellemző a visszajelzésekre, különösen sikertelen pályázatok esetén. Megvizsgálva ennek fontosságát a munkavállalói oldalról is. A vizsgálat alapján megállapítható, hogy a vállalatok törekednek a korszerű, hatékony toborzási és kiválasztási folyamatok kialakítására, ugyanakkor a gyakorlatban még jelentős eltérések mutatkoznak. Az online csatornák és közösségi média egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak, de a hagyományos módszerek sem veszítettek jelentőségükből. A kiválasztási folyamatok gyakran strukturáltak, de a visszajelzések rendszere sok esetben még nem kiforrott. Ez utóbbi különösen fontos a munkáltatói márka szempontjából, amelynek építéséhez a transzparens és tiszteletteljes kommunikáció elengedhetetlen. Összességében elmondható, hogy a vizsgált régió vállalatai igyekeznek lépést tartani a változó kihívásokkal, de több területen is van lehetőség a fejlődésre.