A Székesfehérvári Metál Fék- és Köszörűgépgyár Zrt. önköltségszámítási módszereinek bemutatása - Nagy Nikolett
Egy sikeres vállalkozás hosszú távú működtetéséhez nem elég rendelkeznünk egy forradalmi ötlettel, vagy egy kiváló csapattal, esetleg informatikai háttérrel. A hosszú távú gazdálkodás talán legfontosabb eleme, hogy ismerjük a kiadásainkat. Ezt egy kis vállalkozásnál viszonylag könnyű kalkulálni. A vállalkozó tisztában van vele, hogy az általa kínált termék vagy szolgáltatás mennyi anyagköltséggel jár, mekkora bér rakódik rá és mennyiért tudja értékesíteni úgy, hogy az gazdaságos legyen az ő szempontjából is. Ahogy azonban nő egy vállalkozás, egyre komplexebb lesz az önköltség számítási folyamat. Nem hasonlítható össze az egyéni vállalkozó költségszámítással kapcsolatos elvárása és annak a bonyolultsági szintje, egy termelő Zrt. elvárásaival. A számvitel lehetőséget kínál a fent említett probléma megoldására, ez a vezetői számvitel. A pénzügyi számvitel kötött, törvény által szabályozott rendszeréhez képest a vezetői számvitel a vállalkozás költségeihez és igényeihez igazodva, mégis a törvénynek megfelelően képes arra, hogy a költségek másodlagos könyvelésével, rendelkezésre bocsássa a vezetés számára elengedhetetlen adatokat. Ha a vállalkozás rendelkezik a költségeire vonatkozó adatokkal, képes biztos döntéseket hozni, árakat meghatározni, de ami talán még ennél is fontosabb, tervezni. Az információ, mint piaci tényező felbecsülhetetlen lehet a vállalkozás számára. Az a vállalkozó, aki rendelkezik a piaci ár meghatározásához szükséges információkkal, tudja, hogy számára milyen költségekkel jár a gyártás, olyan piaci rés birtokában van, ami a jövőben több sikeres üzlet megkötésével járhat, és ez által, biztosíthatja a hosszú távú működés feltételeit. Dolgozatomban az alapfogalmak ismertetésével fogom bevezetni a költséggazdálkodást. A kiadás, ráfordítás, költség fogalmak tisztázását követően, bemutatom a vizsgált vállalkozást, majd annak önköltségszámítási szabályzatát. Ismertetem a 2008. évi gazdasági világválság hatását a vállalkozás költségeire, mely csak 2010-ben bontakozott ki a Zrt.-nél. Négy üzleti év adatai alapján vonok le következtetéseket, melyek meghatározónak bizonyultak a vállalkozás életében. Dolgozatom utolsó két részében ismertetem a vállalkozásnál alkalmazott önköltségszámítási rendszer gyakorlati vonatkozásait. Kitérek a használt programokra, az önköltségszámítás lépéseire, valamint az önköltségszámítás bonyolultságára. A gyártási folyamatból két terméket kiragadva fogom ismertettetni az önköltségszámítás menetét. Mindkettő összetett gyártási folyamat eredménye, több beépülő cikket tartalmaznak, valamint bérmunka során elvégzett műveletek is terhelik az önköltségi áraikat. A gyártott termékek bemutatása során több olyan fogalom kerül ismertetésre, mely speciálisan a témához kapcsolódik.