A vásárolt készletekkel kapcsolatos elszámolások a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. „f.a.” példáján keresztül - Könyvné Stenger Edina
Napjainkat az egyre élesebb piaci verseny jellemzi, ahol a gyorsan szaporodó vállalkozások között csak azok képesek életben maradni, akik külső és belső adottságaiknak köszönhetően minél rugalmasabbak, és könnyedén képesek alkalmazkodni a folyton változó piaci igényekhez, miközben nyereséget termelnek. Ezzel összhangban a vásárolt készletekkel való gazdálkodás az egyik legfontosabb tényezővé vált minden termelő vállalkozás számára, hiszen az elvárás az, hogy alacsony tőkelekötés mellett a termelési- és újratermelési folyamatokhoz szükséges minden anyagkészlet megfelelő időben, mennyiségben és minőségben a megfelelő helyen rendelkezésre álljon. A készletek optimális esetben csak rövid ideig kötik le a vállalkozások forrásait, majd pedig megtérülnek a késztermék értékesítéskor az árbevételben. A MAL Zrt. „f.a.” is kiemelt területként kezeli a vásárolt készleteket, hiszen termelő és kereskedő cég révén ezen anyagok jelentős volument képviselnek. A vállalat a 2010. októberi vöröiszap katasztrófáig Veszprém megye egyik legeredményesebb vállalata volt. A humán-és természeti katasztrófa következtében kimért hatalmas bírság azonban megrendítette a vállalatot, majd 2013.02.27-én felszámolási eljárás indításával, felszámolóbiztos irányítása alá került a társaság. 2014. évben érvényes pályáztatási eljáráson értékesítésre került a társaság több egysége is, valamint év végén az alapanyag készlet egésze. 2015. január 1-től bérmunka-konstrukcióban folyik a termelés. A helyzetből eredően a vállalat minden területén érezhető a bizonytalanság, az alkalmazottak - mivel nincs jövőképük – már nem érdekeltek a precíz, lelkiismeretes munkavégzésben. A vásárolt készletekkel kapcsolatos elszámolások vizsgálata során számos apró hiányosságot tapasztaltam, aminek jelentős része nagyobb odafigyelés és hatékonyabb Beszerzési részleg mellet megszüntethető lenne. Észrevételeim: 1. Elszámolóárak karbantartása: nincs megfelelően kialakítva az eljárásrend, illetve a Beszerzési részleg sokszor nem a valós, megrendeléskor már ismert árral rögzíti a cikkeket. Bevétjegy készítés előtt beépíthető lenne egy ellenőrzés a tényleges beszerzési- és elszámolóár különbségének figyelésére és szükség esetén korrigálására. 2. Kivételezések kezelése, negatív készlet: sok esetben a rendszer engedélyezi a negatív készletet, ami a közös használatú csomagolóanyagoknál akár el is fogadható lenne, viszont egyéb cikkeknél tiltás lenne szükséges. 3. Tárgyi eszközből vásárolt készletté átsorolás: ezen a címen nyilvántartott cikket be kell sorolni a megfelelő vásárolt készlet kategóriába és ott nyilvántartani. 4. Nem számlázott szállítók: a kétféle beszerzési eljárás következtében néha keveredik a logisztikán keresztüli, illetve kisértékű megrendelő alapján történő számlaigazolás. A megoldás az lenne, ha mind a két eljárást a Beszerzés fogná össze, valamint az elsődleges számlaigazolás is ott zajlana.