Projekt erőforrás és költségtervezés, kockázatkezelés a Zala Elektro Kft-nél a Zalaegerszeg Kórház Projektben - Antal Richárd
Bevezetés és témaválasztás indoklással indítottam a szakdolgozatomat. Majd rövid általános ismertetés a projektről, annak fogalmáról, a projektmenedzsmentről és szintén annak fogalmáról is. Fontosnak tartottam a Kft. bemutatását, ahol a gyakorlatomat töltöttem. A gyakorlati időm alatt mindenki nagyon rendes, figyelmes és segítőkész volt. Igyekezett mindenki munkát adni, hogy minden feladatból kicsit ki vegyem a részemet, belelássak minden munkafolyamatba. A szakdolgozat megírásában is mindenki nagyon segítőkész volt. A Kft. ismertetése után a projekt alapadatok, fő és alvállalkozók bemutatása, projekt célja került ismertetésre. Elengedhetetlen a projekteknél az elemzés, tervezés. Értem ezalatt a Swot elemzést, probléma és cél-fa kialakítását és a logikai keretmátrix megalkotását. Sajnos minden projektet végig kísér a bizonytalanság, éppen ezért itt is elengedhetetlen volt a bizonytalanságok megfogalmazása. Erőforrás tervezésben nagyon profi szakemberekkel dolgozik a Kft. mind az irodában és a munkaterületen egyaránt. De a tervezésnél és a költségvetés kialakításánál még én is tudtam újat mutatni a dolgozóknak a Microsoft Projekt program segítségével, amelyben nagyon könnyen és egyszerűen ábrázolhatóak a projekt folyamatai Gantt diagramban. Az erőforrásokat és a hozzájuk tartozó költségeket is hozzá lehet rendelni az egyes folyamatokhoz. Így nagyon egyszerűvé válik a Cash- Flow készítése, az összegzés iránya és hogy milyen mély bontásban szeretnék látni a költségalakulást (napi, heti, havi, éves szinten). A bizonytalanságok mellett a kockázat is megjelenik a projektben. A Kft-nél egy nagyon jól összeállított és minden apró kockázatot figyelembe vevő kockázatelemzést segítettek elkészíteni.